Kultúra

A szétválasztott ikerpárról szóló filmje miatt jelentették fel Szász Jánost

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu

Valamelyest tisztult a kép Szász János rendőrségi ügyében. A rendezőnél pénteken tartottak házkutatást, számítógépeket, adathordozókat, telefonokat foglaltak le otthonában a rendőrök. Hamar kiderült, hogy Szásznak a szétválasztott bangladesi ikerpárról szóló, készülő dokumentumfilmje körül alakult ki jogvita, ez állhat a házkutatás hátterében.

A műtétsorozatot megszervező Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány közleménye szerint nem ők tettek feljelentést, a felek közötti (polgári jogi természetű) jogvitában a rendőrség nem jár el, házkutatást, egyéb nyomozati cselekményt nem végez. Álláspontjuk szerint „az Alapítvány rendelkezik egyedüli, kizárólagos és jogszerű felhatalmazással arra, hogy a bangladesi sziámi ikrekről és orvosi szétválasztó műtétsorozatukról bármilyen fotót vagy filmfelvételt nyilvánosságra hozzon”. Továbbá a közlemény szerint a bangladesi ikrek szülei megtiltották Szásznak és stábjának, hogy róluk forgassanak vagy felvételt hozzanak nyilvánosságra.

Magánszemély tett feljelentést

A rendező ügyvédje, Fülöp Tamás a Telexnek reagált a közleményre. Azt írta „a szülők állítólagos tiltó iratát Szász János soha nem látta, ellenben a szülők írásbeli hozzájáruló nyilatkozatával rendelkezik. Ezért ő semmilyen jogszabályt nem sértett, ráadásul senki nem jelezte soha a forgatás során, hogy a forgatással bármi problémája lenne”.

Az ügyvéd nem állítja, hogy az alapítvány tett volna feljelentést. „A rendőrségi iratokban rögzítésre került, hogy a feljelentő egy magát 1. számú tanúként megjelenítő személy, akinek kiléte így előttünk a homályban maradt.”

Mivel nem vitatom, hogy nem az Alapítvány tett feljelentést, immár csak feltételezni tudom, hogy pusztán a véletlenek sajátos játéka az, hogy a rendőrségi iratokban megjelenő tényállás lényegében megegyezik azzal a történettel, ami most az Alapítvány közleményében megjelenik.

Csókay András, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány volt kuratóriumi elnöke szerint két ember kivételével a műtétben résztvevő összes orvos és asszisztens, a személyzet minden tagja, sőt, a szétválasztott gyerekek szülei is beleegyeztek írásban abba, hogy Szász filmet forgat a szétválasztott ikrek történetéről. Szász ügyében egyébként soron kívül nyomoz a rendőrség, ügyvédje szerint a házkutatási határozatban foglaltnál „enyhébb büntetési tétellel rendelkező bűncselekmény már nem is nagyon létezik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik