Kultúra

Az SZFE-ügyről tart beszélgetést a társulat, amely lemondta Vidnyánszky fesztiválját

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Autonómia és Szolidaritás címmel szervez ma este 19 órától online kerekasztal-beszélgetést a Berliner Ensemble, az a német társulat, amely még tavaly szeptember elején mondta le részvételét a Vidnyánszky Attila vezette MITEM fesztiválon az SZFE-vel való szolidaritás jegyében. Akkor a társulat művészeti vezetője, Oliver Reese úgy fogalmazott:

az SZFE birtokbavételével a kuratórium átlépte a piros határvonalat. Vidnyánszkyval más volt a véleményünk, de sokáig tartottam magam ahhoz az elvhez, hogy szakmai, művészi szempontból fontosak a színházi fesztiválok, a vendégszereplések, a nemzetközi csereprogramok. Sem a Berliner Ensemble értékrendjével, sem az enyémmel nem összeegyeztethető az a fajta egyszemélyes intézményrendszer, amit Vidnyánszky képvisel.

A beszélgetésen Reese mellett részt vesz Enyedi Ildikó, Mundruczó Kornél, Milovits Hanna, az SZFE hallgatója Christoph Lepschy, a Salzburgi Zeneművészeti Egyetem szenátusának elnöke és Tőkey Éva, a magyar jogállamiságért dolgozó Freie Ungarische Botschaft nevű civil szervezet aktivistája. A beszélgetés angol nyelven folyik majd, és ingyenesen követhető a Berliner Ensemble oldalán.

A résztvevők arra keresik majd a választ, hogy mi a művészet felelőssége a társadalmi kérdések kapcsán, hogy mit lehet elérni a nemzetközi szoldaritással, milyen ellenállási lehetőségek lehetnek egy világjárvány idején, és hogy vajon miért válhatott az SZFE autonómiájáért való kiállás olyan fontossá, hogy világszerte hírességek, szakmai szervezetek és civilek egyaránt támogatásukról biztosították az ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik