Kultúra

Berliner Ensemble: Az SZFE birtokbavételével a kuratórium átlépte a piros határvonalat

A legnevesebb német társulat, a Berliner Ensemble még szeptember elején jelentette be, hogy az SZFE-vel való szolidaritás jeleként a társulat lemondta a jövő évre tervezett Medea vendégjátékot a Vidnyánszky Attila által vezetett MITEM fesztiválon. A hírre Vidnyánszky sajnálkozva válaszolt, a toleranciára és a nyitottságra hivatkozva. A társulat intendánsa, Oliver Reese most a HVG-nek adott interjúban fejtette ki részletesen, miért látták indokoltnak a lépést.

Zsámbéki Gábor lemondásának, a demokratikus és integratív tárgyalások, egyeztetések hiányának a hírére egyértelmű volt számomra, hogy kinek az oldalán állok. Azért hoztam meg ezt a döntést, mert az SZFE birtokbavételével a kuratórium átlépte a piros határvonalat. Vidnyánszkyval más volt a véleményünk, de sokáig tartottam magam ahhoz az elvhez, hogy szakmai, művészi szempontból fontosak a színházi fesztiválok, a vendégszereplések, a nemzetközi csereprogramok. Sem a Berliner Ensemble értékrendjével, sem az enyémmel nem összeegyeztethető az a fajta egyszemélyes intézményrendszer, amit Vidnyánszky képvisel.

– mondta Reese, aki szerint nyilvánvaló, hogy a jelenlegi helyzetben az egyetem diáksága számára létfontosságú, hogy a riasztás eszközeivel éljen, és ami most zajlik, egyértelmű jele annak, hogy az egyetem polgársága, a diákok és a tanárok egyaránt támadásnak érzik a rájuk kényszerített struktúraváltást.

Kiemelt kép: Vidnyánszky Attila, a norvég Eirik Stubo, a Stockholmi Királyi Színház igazgatója és Oliver Reese a VI. MITEM sajtótájékoján 2019-ben. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik