Kultúra

„Minden kezdet merész”: Az SZFE polgárai egyesületbe mentik át az egyetem szellemiségét

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Freeszfe Egyesület néven autonóm alkotóműhelyt hoznak létre az SZFE az átalakítás ellen több mint fél éve tiltakozó polgárai, az egyetemtől a napokban elvett Ódry Színpad mottóját – „Minden kezdet merész” – zászlajukra tűzve. Céljuk az, hogy demokratikus keretek közé mentsék át a Színház- és Filmművészeti Egyetem 155 éves szellemiségét, valamint, hogy az általuk el nem ismert kuratórium vezette intézmény kötelékeit elhagyó oktatók és hallgatóik közös munkája zavartalanul folytatódhasson, de egy autonóm alkotóközösség kibontakoztatásának is teret terveznek adni.

A Freeszfe Egyesület az alapítók szándéka szerint politikai befolyástól független és művészi értelemben szabad alkotóműhely lesz majd az SZFE mindenkori polgárai számára, emellett a Színház- és Filmművészeti Egyetemről a közelmúltban elbocsátott és ott felmondani kényszerülő oktatók számára lehetővé teszi azt is, hogy alternatív keretek közt folytassák a képzéseket.

Az Egyetem autonómiájának felszámolása, valamint az illegitim fenntartó és vezetőség jogszerűtlen lépései elleni eljárások továbbra is zajlanak, ám a jelen pillanatban fennálló körülmények teljes mértékben megfosztják a közösséget önrendelkezésétől. Az intézmény érdemi és a korábbihoz hasonló színvonalú szellemi és művészeti tevékenység végzésére való alkalmassága így kérdésessé vált. A Freeszfe Egyesület a közösség elképzelései szerint, az intézmény százötvenöt éves hagyományainak és szellemiségének hatalmi elnyomása következtében keletkező űr betöltését hivatott szolgálni

– áll az alapításról szóló közleményben.

Az egyesület a tervek szerint hosszú távon pályázati pénzekből, valamint a létrehozott produkciók bevételeiből tartja majd fenn magát, emellett az önkéntes alapon szerveződő induláshoz hozzájárulhat bárki, aki támogatná  az egyesületet, minderről a Freeszfe.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik