Kultúra

Levélben kérik számon Polt Péteren az Alexandra-csőd miatti nyomozás elhúzódását a könyvkiadók

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Galambos Ádám, a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke nyílt levelet írt Polt Péternek, a legfőbb ügyésznek, amiér immár négy éve nincs eredménye a nyomozásnak az Alexandra-hálózat 2016-os csődje miatt.

Közel négy éve nem tudjuk, hová tűnt az Alexandra Könyvesbolthálózat 2016. évi karácsony előtti teljes bevétele, a könyvkereskedelem hagyományosan legerősebb hónapjaiban elért bevétel, amely a hazai könyvkiadók által legyártott könyvek eladásából keletkezett! Ez az összeg a koronavírus miatt még jobban hiányzik a magyar könyvkiadóknak!

Közel négy éve nem tudjuk, ki a felelős azért, hogy több tucatnyi magyar könyvkiadó szenvedett el jelentős veszteségeket  – nem egy kiadó egyenesen a csőd szélére került – az Alexandra hálózatában eladott, de ki nem fizetett könyvei miatt.

Közel négy éve olvassuk a sajtóban az ügy főszereplőinek egymásnak gyökeresen ellentmondó, egymást vádoló nyilatkozatait, miközben hivatalos részről semmilyen információ nem lát napvilágot.

Készséggel elhiszem, hogy szerteágazó, bonyolult bűnügyről van szó, azonban nem tudom elfogadni, hogy közel 4 (négy) esztendő is kevés volt ahhoz, hogy a nyomozás befejeződjön, kiderüljön, kik, mikor és hogyan tüntették el a könyvkiadók pénzét!

– fogalmaz a levél, amelyet 26 könyvkiadó képviseletében írt az MKÉSZ elnöke, aki szerint az utóbbi évtizedek legnagyobb könyvpiaci összeomlásának nevezett Alexandra-csődben több mint 100 hazai könyvkiadó veszített el összesen közel négymillárd forintot. A levél emlékeztet rá, hogy a kiadók több, mint három éve a nyomozó hatóság rendelkezésére bocsátottak minden adatot, dokumentumot, és többüket tanúként is kihallgatták az ügyben.

Kapcsolódó
Pezseg a könyvpiac, de még nem heverte ki az Alexandra-csődöt
A kis kiadók tovább csökkennek, a nagyok tovább nőnek – ez a fő trend a hazai könyvpiacon, ami évek óta szolídan növekedik. Vannak biztató jelek is, a digitalizáció nem veszélyezteti a könyvolvasást.

Galambos azt is írja, időközben korlátozták az üggyel kapcsolatos iratbetekintési jogát, miközben az Alexandra Könyvkiadó továbbra is működik, és a 2020-as karácsonyi időszakra közel száz új könyvcímet jelentet meg.

Kérem T. Legfőbb Ügyész urat, szíveskedjék tájékoztatni, mi az oka ennek a nyomozás ilyen hihetetlen elhúzódásának; van-e gyanúsított az ügyben; sor került-e az általunk (is) indítványozott zár alá vételre, valamint, hogy mikorra várható a nyomozás befejezése az ügyben?

– fejeződik be az MKÉSZ elnökének nyílt levele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik