Kultúra

A nénik nyitott ablaknál aludtak, olyan szépen énekeltünk

UbikTúra
UbikTúra

Az UbikTúra egy egészen különleges kis buborékvilág. Egy zempléni aprócska, alig 200 fős zsákfaluban, Pusztafalun gyűlnek össze a táborozni vágyók, ahol műhelymunkák, közös alkotási folyamatok veszik kezdetüket, 2019-ben például olyan neves zenészek részvételével, mint Ferenczi György, Oláh József (Parno Graszt) és a Bohemian Betyars. Így született meg egyedülálló módon az UbikTúra himnusza is, amiben így több, mint 15 zenész vett részt. A közösen megírt és elénekelt dal klipje a 24.hu-n látható először.

Az UbikTúra a szintén különleges UbikEklektik univerzum része, ahogy a szervezők mondják, „egy csúszkáló valóságokon átívelő együttállás, ahol a különböző törzsek keresik az alkotás közös pontjait”. A tábor a vidéki és a budapesti kultúra találkozási pontja, egy valóban falusi hangulatú, a helyi lakosságnak is befogadható keresztmetszet. Palágyi Máté, a Bohemian Betyars egyik frontembere és az UbikTúra szervezője erről így mesél:

„Két éve az első megkeresésünk éppen a falu polgármesterétől jött, aki azt ajánlotta, hogy ha felépítünk egy kilátót a főtéren, akkor ő támogatja a hétvégi táncházat. Több se kellett nekünk, azóta a falu büszkesége az Iránytű elnevezésű pihenő a főtéren, később pedig már közös vonatúttal és kirándulásokkal fűszereztük a receptet. Második alkalommal már vártak minket, nem sok minden történik egy ilyen zsákfaluban, és örülnek a helyiek, hogy népzenét hallhatnak. Idén az utolsó estén, már együtt énekeltünk, táncoltunk a helyi nénikkel és másnap mondták, hogy éjszaka nyitott ablaknál aludtak, mert olyan szépen énekeltünk. Az első perctől fogva törekedtünk a jó kapcsolat kialakítására a faluval, ezért minden évben tartottunk egy komolyabb hangvételű templomi koncertet, illetve az esti táncházat mindig ingyenesre hirdettük.”

A szervezők közleménye szerint a Stilórobbanás című dal varázsát az adja, hogy a dalszöveghez a tábor minden lakója hozzátett. A három nap alatt több mint ötven versszakot írtak közösen, ebből választottak ki végül négyet. Az első sor mindig egy helyi népdal volt, majd aki hozzáírt egy sort, balra adta tovább a papírt, hogy a következő folytassa. Később stúdiókörülmények között is rögzítették a dalt, a klipet pedig a táborozók telefonos videóiból vágták össze.

A tervek szerint az UbikTúrát 2021. július 30. és augusztus 3. között ismétlik majd meg a Kaláka egyik alapítója, Gryllus Dániel iránymutatásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik