Kultúra koronavírus

A Katona a nézők segítségét kéri a járványügyi szigorítás után

Lesznek, akik már megvásárolt jeggyel sem fognak beférni egy előadásra. Van színház, amelyik megszavaztatja, mi legyen a megoldás.

Ahogy írtuk, a kedden bejelentett, és előzetes egyeztetés nélkül bevezetett járványügyi szabályok a kulturális és sportrendezvényeket is szigorították, az eddigieknél is nehezebb helyzetbe hozva a mozikat és színházakat.

Nehéz helyzetbe hozza a színházakat a kormány szigorítása
Csak minden harmadik széken ülhetnek nézők.

Mától ugyanis minden néző között két széket üresen kell hagyni a nézőtéren, akkor is, ha egy háztartásból érkeztek, és akkor is, ha már eleve több jegy kelt el egy adott előadásra, mint amennyit a friss szabályozás megenged (bár a mozisok állásfoglalásért fordultak az operatív törzshöz, hogy a helykihagyást személyenként vagy tranzakciónként kell értelmezni).

A színházak először időt kértek a helyzet kielemzésére, majd a szerdai nap folyamán elkezdtek előállni a rövidtávú megoldásokkal. A Vígszínház például közzétette, hogy mindenképp megtartja a szerda estére meghirdetett Lóvátett lovagok című előadását a Pesti Színházban. Ám a megváltott jegyek száma meghaladja a csökkentett nézőtéri befogadóképességet, ezért a részvételt kénytelenek vagyunk regisztrációhoz kötni a belépőjeggyel már rendelkező nézőink számára.

Mivel egy új rendszert kell felépítenünk, a további előadásokkal kapcsolatos döntéseinket a ma este tapasztalatai alapján fogjuk tudni meghozni. Ezért türelmüket kérnénk, és figyeljék online csatornáinkat.

A Katona József Színház is hasonló helyzettel szembesült, ők nézőik segítségét kérik egy igazságos módszer kidolgozásához a megvásárolt és lefoglalt jegyek módosításához.

Úgy érezzük, ebben a szituációban mi nem tudunk igazságos döntést hozni, ezért a dilemma megoldásába és egy minél inkább megfelelő eljárásrend kialakításába szeretnénk bevonni Nézőinket is, hiszen a már megvásárolt jegyeiket és tervezett színházlátogatásaikat minden lépésünk érinti.
Az alábbi szavazásra szeretnénk kérni Önöket: holnap reggel 8 óráig válasszák ki, melyik lenne a szimpatikusabb megoldás.
1.
Sorsolással dőljön el, hogy a már megvásárolt jegyek közül melyik marad érvényes, és melyik cserélhető át másik előadásra vagy váltható vissza.
2.
A jegyek, a szabályozás szerinti kapacitás határáig, vásárlási sorrendben legyenek érvényesek.

írják a Facebookon, hozzátéve, hogy az előadásokkal kapcsolatos teljes körű tájékoztatást majd a szavazás eredményének és a visszajelzések ismeretében adnak.

A fővárosi önkormányzatot arról kérdeztük, hogy tudnak-e iránymutatást vagy akár anyagi segítséget nyújtani a bizonytalan helyzetbe került kulturális intézményeknek.

A helyzettel kapcsolatban megkerestük Gy. Németh Erzsébetet, kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettest is, aki elmondta, hogy az ügyet ma megtárgyalta a budapesti operatív törzs is.

A főváros vezetése arra kérte az érintett intézményeit, hogy a kormányzati előírásoknak megfelelően járjanak el. A korábbi tapasztalataink azt mutatják, hogy az intézmények ennek meg tudnak felelni.

Arra a kérdésünkre, hogy a fővárosnak van-e terve vagy lehetősége az általa fenntartott intézmények segítésére, Gy. Németh azt felelte, hogy költségvetési szempontból

a 2020-as évre az vonatkozik, amit korábban eldöntöttünk (az általunk finanszírozott intézmények a 2019. évi önkormányzati, TAO-pótló és állami forrásból gazdálkodnak). A 2021-es év tervezése éppen zajlik, sajnos nagyon rossz költségvetési pozícióból indulunk, amint Önök is tudják, a kormányzati elvonások, a járványhelyzet és a tény, hogy a járványügyi védekezést a kormány helyett a fővárosi önkormányzat finanszírozza, nehéz helyzetbe sodor minket.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik