Kultúra koronavírus

Cinema City: Életszerűtlen az új járványügyi szabályozás

Innentől a családokat, házaspárokat is szét kell ültetni, ami az emberek maradék kedvét is elveheti a moziba járástól.

Orbán Viktor keddi bejelentését követően még az éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet – vagyis a rendkívüli jogrend – kihirdetéséről szóló kormányrendelet, valamint a szigorításokat tartalmazó jogszabály. Ennek értelmében a kulturális és sportrendezvények nézőterén a nézők csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyek sem foglalhatók el.

Kihirdették a rendkívüli jogrendet, csütörtöktől érvényes az éjszakai kijárási korlátozás, csak a zenés helyek nem nyithatnak ki
Orbán Viktor kora esti bejelentését követően kevéssel éjfél előtt megjelent a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet – vagyis a rendkívüli jogrend –

Ez a pár hónapja újranyitott színházakat és mozikat is érzékenyen érinteti. Buda Andrea, a Cinema City pr- és marketing igazgatója a 24. hu megkeresésére azt válaszolta, hogy természetesen eleget fognak tenni a kormányrendeletben foglaltaknak, noha teljesen életszerűtlennek tartják a szabályozást. Technikailag meg tudják oldani, jelenleg is dolgoznak az új szabályoknak megfelelő helykiosztáson, de úgy gondolják, ellehetetleníti a mozizást az, ha családokat, házaspárokat, egy háztartásban élőket elszeparálnak egymástól.

Ezért a jelenlegi szabályozást nem tartjuk logikusnak, miközben a nézőknek még a maradék kedve is elmegy a moziba járástól. Amikor kötelezővé tették a maszkviselést, akkor is éreztünk némi visszaesést a nézőszámban, de ahogy a maszk a mindennapi élet része lett, visszaállt a forgalom, a mostani szabály viszont nagyon nehéz helyzetbe hozza nemcsak a mozikat, de az összes rendezvényt a színháztól a sporteseményekig.

 

Éppen ezért a Mozisok Országos Szövetsége állásfoglalást kért az operatív törzstől, hogy a szabályt hogyan kell értelmezni: emberenként vagy tranzakciónként kell-e kihagyni a két ülést. Korábban a szabadtéri mozikról már kértünk hasonló állásfoglalást, akkor tranzakciónként kellett egy helyet kihagyni, azaz a közösen jegyet vásárlók egymás mellett ülhettek.

– mondta Buda Andrea, hozzátéve, hogy természetesen nem a szigorításokkal és a járvány elleni intézkedésekkel van bajuk, hiszen nekik is fontos a nézők és a személyzet egészsége, de az új kormányrendelet szövege szerintük pontosításra szorul.

Bár eltolták az összes nagy költségvetésű blockbuster filmet, és kevesebb is a premier, azért még mindig vannak új filmek és nézők is, akik kíváncsiak rájuk. Mi mindent megteszünk a biztonságos mozizás érdekében, de ha így kell üzemelni, akkor még azok is el fognak maradni, akik egyébként jönnének.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik