Kultúra koronavírus

Nehéz helyzetbe hozza a színházakat a kormány szigorítása

Csak minden harmadik széken ülhetnek nézők, a színházak még értelmezik az új szabályozást.

Orbán Viktor kedd este jelentette be, hogy a járvány erősödése miatt a kormány újra bevezeti a rendkívüli jogrendet, majd éjszaka még a szabályozás részletei is megérkeztek.

Kihirdették a rendkívüli jogrendet, csütörtöktől érvényes az éjszakai kijárási korlátozás, csak a zenés helyek nem nyithatnak ki
Orbán Viktor kora esti bejelentését követően kevéssel éjfél előtt megjelent a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet – vagyis a rendkívüli jogrend –

A szigorítás érinti a sport- és kulturális rendezvényeket is, amelyek nézőterén – a páholyok kivételével – a nézők csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyek sem foglalhatók el. A másfél méteres távolságot pedig a páholyokban és a szünetekben is tartani kell.

Az intézkedés újra bizonytalan helyzetbe hozza a tavaszi teljes zárlat után pár hónapja újranyitó színházakat. Több intézmény már az esti bejelentés után közleményt adott ki, hogy egyelőre meg kell ismerniük és értelmezniük az új szabályozást.

A kormány ma este bejelentett döntése eddig ismeretlen helyzet elé állítja a színházakat. Az új szabályozás részleteinek ismeretében az intézkedés gyakorlati következményeiről, az új ülésrendröl és megváltozó járványügyi szabályainkról hamarosan tájékoztatjuk Nézőinket.

– írta például a Katona József Színház a Facebook oldalán. Hasonlóan fogalmazott az új kihívásról az Örkény, illetve a Vígszínház is, hangsúlyozva, hogy ismeretlen terepre értünk, és majd a részletek ismeretében fogják tudni meghozni döntéseiket. Pintér Béla és társulata is azt ígéri, hogy amint tudnak, jelentkeznek konkrétumokkal.

Kedves Nézőink, Barátaink!
A ma este bejelentett korlátozások – különösképp a nézőtér limitálására vonatkozó szabály -,…

Posted by Pintér Béla és Társulata on Tuesday, November 3, 2020

 

Az Átrium kedd este azt írta, hogy

mivel előzetes egyeztetés vagy információ nem jött, ahogy arról sincs hír, hogy az ily módon nehéz helyzetbe kerülő intézményeket, vállalkozásokat hogyan tervezi kompenzálni, segíteni az állam, a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján terveket készítünk, munkatársaink gőzerővel dolgoznak, ezeket összevetjük a jogszabállyal, majd egyeztetjük az érintettekkel, és amint lehet – remélhetőleg még szerdán vagy csütörtökön – itt jelezzük, mire jutottunk.

Majd hozzátették, hogy megpróbálnak nem bezárni, amíg lehet, és ígérik, hogy mindenki hozzá fog jutni az általa vágyott előadáshoz, „lehet, hogy késéssel, de rajtunk nem fog múlni.”

A fővárosi önkormányzattól azt az információt kaptuk, hogy éppen tárgyal erről a témáról a budapesti operatív törzs, és amint végeznek, kapunk választ arra, tudnak-e iránymutatással vagy segítséggel szolgálni az általuk fenntartott kulturális intézményeknek.

UPDATE: A Vígszínház szerda délelőtt kiadott egy közleményt arról, hogy a ma esti Lóvátett lovagok c. előadást a Pesti Színházban mindenképp megtartják. A megváltott jegyek száma meghaladja a csökkentett nézőtéri befogadóképességet, ezért a részvételt kénytelenek regisztrációhoz kötni a belépőjeggyel már rendelkező nézők számára

Mivel egy új rendszert kell felépítenünk, a további előadásokkal kapcsolatos döntéseinket a ma este tapasztalatai alapján fogjuk tudni meghozni. Ezért türelmüket kérnénk, és figyeljék online csatornáinkat.

Kiemelt kép: Szabó Ivándi Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik