Kultúra

A 104 évesen elhunyt Olivia de Havilland után is maradt még színész Hollywood aranykorából

Az idén Kirk Douglas és Olivia de Havilland személyében elvesztettük a leghíresebb száz év fölötti filmsztárokat, de így is maradtak még páran hírmondónak olyanok, akik a hőskorszak nagy filmjeiben játszottak.

A 104 éves korában szombaton elhunyt Olivia de Havilland nemcsak az Elfújta a szél utolsó élő főbb szereplője volt: a kétszeres Oscar-díjas színésznőt a régi Hollywood utolsó még élő nagy sztárszínésznőjeként is számon tartották. Havilland kétségtelenül egyedüliként képviselte utolsó éveiben a háború előtti Hollywood színészcsillagait, és halálával végleg elmúlt egy korszak. (Egyébként van még élő színész az Elfújta a szél kevésbé fontos szereplői közül: a 87 éves Mickey Kuhn, aki Beau Wilkest, Melanie és Ashley fiát játszotta.)

Így is élnek azonban még nagyon sokan Hollywood aranykorából, azaz a hangosfilm hőskorából, vagyis durván a múlt század harmincas éveitől az ötvenes évek végéig tartó időszakából. Ahogy tavasszal Little Richard halálhíre után is áttekintettük, kik élnek még a populáris zene hőskorából és a rock and roll első nemzedékéből, most is sorra vettük, kik a filmtörténet legidősebb, még élő nagyságai, az alsó határt a kilencven évnél húztuk meg. Így is kimaradt a tízből Juliette Gréco, Irene Papas vagy Gena Rowlands.

Little Richard meghalt, de az ötvenes évek sztárjai közül még sokan élnek
Bár többször is elhangzott, hogy a rock and roll alapító atyái közül már csak Jerry Lee Lewis van életben, valójában egész sokan képviselik még az ötvenes évek hőskorszakát. Sőt, akadnak köztük, akik a mai napig aktívak valamilyen téren.

Norman Lloyd

Bár nem Olivia de Havillandhez mérhető ikonja a filmtörténetnek, Norman Lloyd vitán felül a legidősebb élő filmsztár, aki másfél évvel még de Havillandnél is idősebb: 1914. november 8-án született, azaz idén még a 106. születésnapját is megünnepelheti, ha minden jól megy. Norman Lloyd színházi karrierje 1932-ben kezdődött, tíz évvel később pedig filmes karrierje is elrajtolt, Alfred Hitchcock Szabotőr című filmjében, később pedig egy másik Hitchcock-filmben, az Elbűvölvében is játszott. De dolgozott Chaplinnel is a Rivaldafényben, jóval később ő játszotta az igazgatót, Mr. Nolant a Holt költők társaságában, az amerikai tévénézők milliói pedig az Egy kórház magánélete (St. Elsewhere) c. kórházas sorozat egyik főszereplőjeként ismerik.

Fotó: John Springer Collection /CORBIS /Getty Images és Angela Weiss / Getty Images North America / Getty Images /AFP

Lloyd ráadásul emellett számos rádióműsorból is ismert lehetett, és rendezőként is aktív volt, még úgy is, hogy a McCarthy-korszakban egy ideig feketelistára került. Eddigi utolsó filmes szerepét 2015-ben a Kész katasztrófa c. Judd Apatow-filmben kapta, de szellemi és fizikai állapota alapján akár még most is játszhatna. Épp a múlt héten készült vele egy interjú a Deadline-ban, amiből kiderült, Lloyd – aki már a spanyolnátha-járványt is megérte – a Covid-19-járvány idején is fogad vendégeket, szigorúan betartva a kellő távolságot, és tökéletesen emlékszik mindenre, amiről kérdezik.

Marsha Hunt

A nagy korszak legidősebb élő filmszínésznője 102 éves (nem összekeverendő a Hairben is szereplő, fekete Marsha Hunttal), és élete több ponton is összeért Norman Lloydéval: az ötvenes években őt is „kommunistagyanúsként” feketelistára tették, és ez alatt nem kapott filmszerepeket, kivéve olyanokat, mint egy gázcég által szponzorált rövidfilm, amit Lloyd rendezett. A kényszerszünet előtt Hunt olyan filmekben játszott, mint Az élet komédiája, a Virágok a porban vagy a Piszkos alku, később pedig játszott a Johnny háborúba megy című háborúellenes klasszikusban is, de sok tévészerepet is kapott, amikor a filmiparból ki volt tiltva.

Hunt fiatalon nem tartozott a legnagyobb sztárok közé (néhány a maga korában nagyobb név a még élő kortársai közül: Janis Paige, Rhonda Fleming, Arlene Dahl vagy Nancy Olson), de nemcsak azért lett ismertebb mára, mert mindegyiküknél idősebb, hanem a közéleti aktivizmusa miatt. Már az ötvenes években, a feketelista idején jótékony célú kampányokat szervezett, és ezekbe számos jól ismert sztárt is bevont, így ő alapította a San Fernando Valley nevű Los Angeles-i városrész első hajléktalanszállóinak egyikét, de aktivizmusra buzdított a klímaváltozás miatt is, és kiállt pár éve az azonos neműek házassága mellett. Az elsők között mutatta meg, hogy az ismertséget és a sok híres barátot milyen hasznos ügyekhez lehet felhasználni.

Fotó: Paramount /Film Favorites /Getty Images és Jason LaVeris /FilmMagic /Getty Images

Eva Marie Saint

Haláláig Olivia de Havilland volt a legidősebb élő Oscar-díjas, ez a címke most a 96 éves Eva Marie Saintre szállt, aki Elia Kazan A rakparton című klasszikusában nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat 1955-ben. Saint akkor már nem volt kezdő, de addig csak a Broadwayen és tévés produkciókban foglalkoztatták, A rakparton Edie Doyle-ja viszont meghozta számára az ismertséget.

A későbbiekben olyan neves filmekben szerepelt, mint az Észak-Északnyugat, melyben Hitchcock a női főszerepet bízta rá, továbbá az Exodus, a 36 óra, A nagy verseny vagy az Esőerdő megye. Később átnyergelt a televízióra, és ott is nyert egy Emmyt A felső tízezer c. minisorozatért. Még nyolcvan fölött is vállalt szerepeket olyan filmekben, mint a Superman visszatér vagy a Téli mese, és két éve ott volt az Oscar-gálán is.

Fotó: Bettmann /Contributor /Getty Images és Nick Agro /AFP

Angela Lansbury

Bár a legtöbben egyértelműen a Gyilkos sorok Jessica Fletcherjeként ismerik, Angela Lansbury már évtizedekkel a népszerű krimisorozat előtt beírta magát a filmtörténetbe. A brit születésű, de Amerikában felnőtt Lansbury nem volt még húszéves, amikor szerepet kapott a Gázláng és a Dorian Gray arcképe című filmekben, egyből mindkettőért Oscarra is jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriában. A karrierje elrajtolt, bár Oscart később sem kapott, pedig 1962-ben A mandzsúriai jelöltért is jelölték.

Ekkorra azonban már Lansbury már színházi színészként is nagy sikereket aratott, köztük számos musicalben, igazi sikerdarabokban alakíthatott főszerepeket. Közben szorgalmasan filmezett is, és egy Miss Marple-alakítása hozta meg a már említett Jessica Fletcher szerepet, melyben idős írónőként oldott meg bűneseteket, legutóbb pedig a Mary Poppins visszatérben volt látható. A 94 éves Lansbury mindkét hazájában közkedvelt, a britek számos kitüntetéssel is elhalmozták, viszont sem az Oscar-, sem az Emmy-díjkiosztókon nem járt sikerrel (utóbbira tizennyolcszor jelölték hiába). Ő az előbbiről egyszer azt mondta, eleinte nagyon bántotta, hogy nem nyert, de utólag már úgy gondolja, sikertelenebbül alakult volna a pályája a győzelmek esetén. És miért ne mondana igazat?

Fotó: David L Loew Albert Lewin /Collection ChristopheL /AFP és Frederick M. Brown /Getty Images North America /Getty Images /AFP

Sidney Poitier

Az első Oscar-díjas fekete amerikai színész is már 93 éves: Sidney Poitier az első rock and roll-filmként elhíresült Blackboard Jungle-ban tűnt fel, amelyben egy nehezen kezelhető gimnazistát alakított. Ekkor Poitier már jóval túl volt a középiskolás koron, 27 éves volt, és már közel egy évtizede próbálkozott a színészi pályán. A siker viszont új és új lehetőségeket adott számára, így három évvel később Tony Curtisszel játszott Stanley Kramer A megbilincseltek című filmjében, melyért mindkét főszereplőt Oscarra jelölték. Ekkor még nem nyert, de öt évvel később, a Nézzétek a mező liliomait! című filmért már megkapta a szobrocskát.

Poitier ekkor már a legfoglalkoztatottabb fekete színész volt Hollywoodban, és egyre többet bírálták is, amiért mindig ugyanazokat a túlidealizált fekete szerepeket játszotta, mint ahogy azért is megtalálták, mert a még bőven rasszista filmipar őt tolta kivételezettként az előtérbe, rajta kívül viszont más feketék még sokáig nem rúghattak labdába Hollywoodban. Ettől függetlenül a mai napig elismerik, mint aki sokat tett a fekete színészetért, sőt, rendezőként is sikeres volt (legnépszerűbb filmje a Dutyi dili). A Bahama-szigetek diplomatájaként is tevékeny Poitier 93 éves (a felesége is színésznő: Joanna Shimkus), és jelenleg ő a legidősebb színész, aki megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart.

Fotó: Daniel Fallot /Ina /AFP és Rich Polk /Getty Images North America /Getty Images /AFP

Clint Eastwood

Őt olyannyira nem kell bemutatni, hogy nemrég a kilencvenedik születésnapjára egy hosszú cikkben méltattuk a karrierjét, ráadásul a mai napig aktív, és gyártja a filmeket szorgalmasan. Clint Eastwood megítélését továbbá pont nem a Hollywood aranykorában forgatott filmjeiért kapta, hiszen már bőven a hatvanas években jártunk, amikor az Egy maréknyi dollárért című Sergio Leone-film főszerepe meghozta a számára a világhírt.

Hogy előtte miért nem tudott érvényesülni? Burt Reynolds szerint azért, mert zavarta a nagy stúdiókat, hogy Eastwoodnak túlságosan kiáll az ádámcsutkája, túl lassan is beszél, és még a csorba fogát sem hajlandó megcsináltatni. Akár igaz, akár nem, a színészt többek között pont ezek a tulajdonságai tették közkedveltté, és mire jó pár kortársa már túl volt pályája csúcsán, Eastwood csak akkor kezdett belelendülni. Sőt, még az elmúlt két évtizedben is – vagyis 70 és 90 éves kora között – tizenhét filmet rendezett, vagyis tényleg nem kell nagyon kutatni, hogy mivel is tölti a nyugdíjas éveit. Egyértelműen ő a példa rá, hogy egy életpálya nem szükségszerűen ér véget hatvan-hetvenéves kornál.

Fotó: DPA /dpa Picture-Alliance /AFP és Amy Sussman / Getty Images North America /Getty Images /AFP

Gina Lollobrigida

Az olasz színésznő már régóta nem filmezik, de fénykorában olyan népszerű volt világszerte, hogy a neve tényleg fogalom volt, még ha ebben a külseje nagy szerepet is játszott. A húszévesen szépségversenyen feltűnt Gina Lollobrigida kezdetben olasz és francia filmekben tündökölhetett, mint Az éjszaka szépei vagy a Királylány a feleségem, majd természetesen lecsapott rá Hollywood is, és olyan partnerekkel játszhatott, mint Humphrey Bogart, Rock Hudson, Sean Connery vagy Frank Sinatra.

A szépségnek azonban megvolt az az ára is, hogy rá sokáig nem színésznőként tekintettek a producerek, hanem szexszimbólumra, aki elsősorban szép nőket játszik a vásznon. A hatvanas években, negyven felé közeledve az igazán nagy filmszerepek már el is kerülték, noha fáradhatatlanul filmezett, és díjakat is kapott a Császári vénusz (1963) illetve a Jó estét, Mrs. Campbell (1968) című filmekben nyújtott alakításáért, de az utóbbival nagyjából le is zárult a filmes karrierje érdemi része. Lollobrigida azonban fényképészként újra kitalálta magát, és ebben a minőségében is sikeres lett, sőt, egy Fidel Castro-interjúval még újságíróként is kipróbálta magát. Ma már leginkább jótékonykodással került a hírekbe, no meg azzal, hogy a hónap elején ünnepelte a 93. születésnapját.

Fotó: Luc Fournol /Photo12 /AFP és Mauro Fagiani /NurPhoto /AFP

Tippi Hedren

Alfred Hitchcock neve pár többször is előkerült a cikkben, és Tippi Hedren esetében sem kerülhetjük el az említést, hiszen nemcsak, hogy ő fedezte fel az addig modellként dolgozó Hedrent, hanem két világhírű filmben is főszerepet adott neki. Az egyik a Madarak volt, a másik pedig a Marnie, és ezek gondoskodtak arról, hogy Hedren utána is a pályán maradhasson. Pedig ugyancsak Hitchcock volt az is, aki a szexuális zaklatásig fajuló rajongásával üldözte a színésznőt, majd amikor az visszautasította, Hitchcock kihasználta, hogy Hedrent exkluzív szerződés kötötte a cégéhez, és gyakorlatilag tönkre is tette a színésznő hollywoodi karrierjét.

A most 90 éves Hedren utólag úgy nyilatkozott: „Hitchcock a pályámat tette tönkre, de nem az életemet. Lezártam azt a szakaszt”. Így is játszott azért Chaplin utolsó filmjében (A hongkongi grófnő), majd kapott pár filmszerepet egészen idős korában is, mint ahogy számos tévésorozatban is látható volt, de az utóbbi évtizedekben már a vadon élő oroszlánok védelme és a jótékonyság kötötte le. (Hedren és Hitchcock történetét egy HBO-film is megörökítette, The Girl címmel, ebben Sienna Miller alakítja Hedrent.)

Fotó: Universal /Collection ChristopheL /AFP és Rich Fury /Getty Images North America /Getty Images /AFP

Joanne Woodward

Joanne Woodward az ötvenes-hatvanas évek egyik legnépszerűbb amerikai színésznője volt, akinek pályáját több kisebb-nagyobb siker után az Éva három arca című film tette sínre 1957-ben. A szerepért megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscart, mellyel most már ő a legidősebb, aki ebben a kategóriában díjat nyert, de az egy évvel későbbi Hosszú, forró nyár legalább ilyen fontos állomás a karrierjében, hiszen későbbi férjével, Paul Newmannel játszhatott együtt.

Vele aztán szerepeltek a Párizs blues, a Győzni Indianapolisban vagy a Mr. és Mrs. Bridge c. filmekben is, sőt, Newman rendezőként is főszerepet bízott rá a Rachel, Rachel és a Nyári kaland, téli álom című filmekben, igaz, Woodward később azt mondta, anyaként már nem vállalhatott annyi szerepet, mint szeretett volna. Ettől függetlenül folyamatosan megtalálták kisebb-nagyobb szerepekkel, utolsó nagyobb sikere a Philadelphia mellékszerepe volt. A színésznő és férje több mint ötven évig voltak házasok, de Newman 2008-ban bekövetkezett halála után is vállalt néhány kisebb szerepet. Az utóbbi években azonban arról cikkeztek a lapok, Woodward Alzheimer-kórja miatt egyre súlyosabb demenciával küzd, ami azért különösen kegyetlen játéka a sorsnak, mert a színésznő egyik híres szerepében, a Do You Remember Love? című tévéfilmben egy Alzheimer-kóros nőt alakított, méghozzá kitűnően.

Fotó: Archives du 7eme Art /Photo12 /AFP és Joanne Woodward /Getty Images North America /Getty Images /AFP

Sean Connery

A skót színész jövő hónapban tölti be a kilencvenet, és őt is keveseknek kell bemutatni. Ő volt az első James Bond, és sokak szerint a legjobb is, miközben se szeri, se száma a sikerfilmeknek, amikben főszerepekkel kínálták meg. A férfias, jó kiállású Sean Connery azonban még megőszülve, ötven fölött is kapós maradt, sőt, sok emlékezetes szerepet is játszott akkor: A rózsa neve, a Vadászat a Vörös Októberre vagy a Fedezd fel Forrestert mind-mind kritikai elismerést is hoztak a legnagyobb élő skótnak is tartott Connerynek.

A színész 76 évesen visszavonult a filmezéstől, miután veserákkal műtötték, és hiába próbálják visszacsalogatni, tartja magát elhatározásához, kizárólag egy szinkronszerep kedvéért tett kivételt egyszer. Connery a Bahama-szigeteken él feleségével, és egyre valószínűtlenebb, hogy látjuk még új filmben: legutóbb akkor lehetett róla hallani, amikor tavaly a Dorian hurrikán döntötte romokba a szigetek többségét, a színész és felesége azonban szerencsésen megúszta a pusztítást.

Fotó: Clive Brunskill /Getty Images North America /Getty Images /AFP és WolfTracerArchive /Wolf Tracer Archive /Photo12 /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik