Kultúra

Minden idők legszigorúbb csendrendelete jön a bulinegyedben

Az eddigi legszigorúbb csendrendeletet fogadta el csütörtökön a hetedik kerület közgyűlése a bulinegyedben, írja a Portfolio. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a meghatározott területen kívül eső hetedik kerületi üzletek és vendéglátóhelyek nem lehetnek nyitva éjfél és reggel 6 óra között, de ehhez is engedély szükséges.

A hetedik kerületi képviselő-testület november 25-én egy rendkívüli ülésen még úgy határozott, nem lesz januárban éjféli zár, de egy objektív kritériumrendszert dolgoznak ki, amely a jövőben szabályozhatja, ki meddig tarthat nyitva. Az akkor megszavazott tervezetben az állt, hogy a következő hónapokban egy szakmai bizottságot állítanak fel önkormányzati képviselők, a rendőrség, a biztonsági szolgálatok, a civil szervezetek, illetve a vendéglátóhelyek üzemeltetőinek bevonásával.

Éjféli zár egyelőre nem lesz a bulinegyedben, de szigorodik a rendszer
A bulinegyed sorsa továbbra is kérdéses, de egyelőre még megnyugodhatnak a szórakozóhelyek.

A javaslatok között szerepelt, hogy az éjfél utván nyitva maradó  helyek este 10 és reggel 8 óra között nem végezhetnek áruszállítást, éjfél után mindenki számára szabadon használhatóvá kell tenniük a mellékhelyiségeket, a közterületi alkoholfogyasztást vissza kell szorítaniuk és a zajterhelés visszaszorítására egy zajmérő eszközt is fel kell szereltetniük.

A csütörtökön elfogadott rendelet egyik pontja még a fent felsoroltaknál is szigorúbb. Az önkormányzat területén található üzletek – a meghatározott esetek és a szállodákban működő üzletek kivételével – 24 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva.

Ha nincs vendéglátói tevékenység, akkor a boltok csak úgy lehetnek éjfél után is nyitva, ha este 22 és reggel 6 óra között nem árusítanak alkoholt. A vendéglátóhelyeknél a Király utca – Erzsébet körút – Rákóczi út – Károly körút által határolt területen belüli (ideértve az Erzsébet körút mindkét oldalán lévő épülettömböket) üzletek (vagyis jelen esetben kocsmák, bárok, szórakozóhelyek) csak akkor lehetnek nyitva, ha arra külön engedélyt kérnek az önkormányzattól. Most, hogy a járvány miatt egyébként is jelentősen visszaesett a bulinegyed forgalma, ez a döntés, ha így marad és következetesen alkalmazzák, megpecsételheti a kerület több szórakozóhelye, kocsmája sorsát is.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik