Kultúra ismeretlen budapest

Marsról jött robotlányok és űrhajósok járták a pesti belvárost

Egy hintó és egy csapatnyi horgász is kísérte őket.

Az érettségi időszak idén egészen másként zajlik majd, mint a korábbi évtizedekben: a ballagások elmaradnak, a minden évben óriási sikert arató, az iskolák környékén zajló bolondballagások pedig így az internetre költöznek majd.

Nem lesznek ballagások, április 20-ig lehet visszalépni az érettségitől
Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár közölte, rendőröket kérnek az iskolákba, hogy az érettségizők ne csoportosuljanak.

A jelmezbe öltözött diákok rövid sétáját néhány évtizeddel ezelőtt sokszor igazán nagyszabású események voltak – olyannyira, hogy néhányukról a városi lapok is tudósítottak. Így jártak az erzsébetvárosi Madách Gimnázium öt, 1961-ben végzett osztályának diákjai is: egy májusi reggelen

a lányok egy része Marsról jött robottá változott, mások párt alkotva, egy hintó mögött haladva adtak leckét a századfordulós eleganciából, vagy épp a kor modern ruháiban ültek nyitott autókba, néhányan azonban űrhajóssá váltak, és egy Vosztok űrhajót húztak maguk után.

Fotó: Esti Hírlap, 1961. május 7.

A Rákóczi úti Uránia Filmszínház elől indult csapatról az Esti Hírlap (1961. május 7.) így mesélt:

Ma reggel hét óra körül egy csoport „marsruhákba” öltözött kislány, csak a szemük látszott ki a hengeralakú sisakból. A járókelők mosolyogva nézték őket, s aztán a másik csoportot is, ahová a századforduló eleganciájával öltözött „hölgyek és urak” gyülekeztek, sétapálcával, legyezővel. Hamarosan a szállítóeszközök is előkerültek. A menetet egy hintó nyitotta meg, két gyönyörű, fehér paripával. A rendőrség adta kölcsön a lovaskocsit, még a kocsis bácsi is éjszakai ügyelet után vállalkozott a diákok kérésére, erre a kis külön utazásra. A hintót három nyitott autó követte, az MHS kiskocsijai, aztán két elegáns személyautó következett, a benne ülők már modern öltözékben jelezték a „kor haladását”. Az egyik kislány szájából meredező szipka, benne egy meggyújtatlan cigarettával, azt is óhajtotta jelképezni, hogy mától kezdve már a „cigi” is szabad: érett kislányok ők. Mi zárhatná be más a sort, a járműveknek ezt a rövid fejlődéstörténetét ábrázoló menetét, mint egy Vosztok űrhajó? Igaz, rúdon kell vinni, de a legénység fején műanyag sisak jelzi, hogy ők valóban az űrhajóhoz tartoznak. Jöttek még fiúk is, cilinderben, lányok horgászoknak öltözve, a Madách Gimnáziumnak öt végzős osztálya van s ma van az utolsó tanítási nap. Ballagnak a diákok. Nyolc órára bevonult a menet az iskola udvarára, egy kis fényképezés, aztán ma még hív a tanterem. Történelemóra lesz a IV/B-ben, fizika, magyar, végül matematika az osztályfőnökkel. Valószínűleg kevés szó esik már a matematikáról ezen a legeslegutolsó középiskolai órán. Várja az élet, a munka, a továbbtanulás a fiatalokat. S ki tudja, az „űrhajó legénysége” közül vajon valamelyikük nem indul-e majd el valóban is a távoli csillagok felé – ki tudja? Hiszen ma még alig tizennyolc évesek.

Fotó: Esti Hírlap, 1961. május 7.

Az eseményről a Magyar Fotóművészek Szövetségének egyik alapító tagja, a lap első fotóriportere, Bozsán Endre (1923-1995) készített szuper fotókat, melyek közül néhány a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában, itt nézhető végig.

Az 1892 óta a Nagykörúttól néhány lépésnyire működő, jövőre fennállása száznegyvenedik évfordulóját ünneplő Madách Imre Gimnázium ma egyébként Magyarország egyik legjobb középiskolája, padjait pedig olyan, később ismertté vált diákok hagyták el, mint a XX. század egyik legismertebb magyar matematikusa, Turán Pál (1910-1976), Bacsó Péter filmrendező (1928-2009), az aranylabdás Albert Flórián (1941-2011), Robert Capa (1913-1954), vagy épp a modern magyar fényképészet egyik élő klasszikusa, Féner Tamás (1938-).

Az Esti Hírlap vonatkozó számát az Arcanum Digitális Tudománytárban értük el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik