Kultúra koronavírus

Koronavírus: Uniós szolidaritási alapot kaphatnak az előadóművészek

Szolidaritási alap létrehozását kezdeményezték az előadóművészek számára az európai közös jogkezelő szervezetek. Az Európai Bizottság elnökének levélben írt kérést az előadások elmaradása miatti jövedelemkieséssel indokolták. A jogkezelő szervezetek az online zeneszolgáltatásból származó bevételek méltányos megosztásában is számítanak Ursula von der Leyenre, közölte az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) kedden az MTI-vel.

A tizennégy, köztük a spanyol, a francia, az olasz és a magyar jogkezelő levelében hangsúlyozta, a koronavírus-járvány megfékezése érdekében lemondott előadások miatt Európa-szerte több mint félmillió előadóművész és családjuk jövedelme szűnt meg. Bár a nemzeti szakszervezetek és a közös jogkezelők, így az EJI is szolidaritási alapok létrehozásával próbál segítséget nyújtani, a probléma olyan mértékű, hogy ezzel nem képesek azt orvosolni.

Teljes képtelenség, hogy a zenészek túlnyomó többségét kihagyták a streaming bevételekből, és családjaik nem támaszkodhatnak az internetes jövedelmekre

– fogalmaztak a közös jogkezelők.

Koronavírus: rászoruló előadóművészeknek segít az Artisjus
Rendkívüli szociális támogatást nyújtanak az előadóművészknek.

A levélben leszögezik, hogy a legnagyobb, gyorsan növekvő és hamarosan talán az egyetlen bevételi forrást jelentő internetes muzsika a zeneipar bevételeinek akár 80 százalékát is elérheti. Mint írták, a zenészek jelentik a teljes zeneipar alapját, amely a világjárvány időszaka alatt csúcsbevételt termel a streaming vállalkozásoknak. Az előadóművészek azonban ebből semmit, vagy csak nagyon keveset kapnak.

Ezt a méltánytalanságot és a jelenlegi szerződéses rendszer kudarcát a politikusok is elismerték egy irányelv elfogadásával, azonban az előadóművészek díjigényét 2021 júniusáig nem léptetik hatályba, kivéve, ha a tagállamok azt már korábban már átültetik.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda szorgalmazza a Bizottságnál a tagállamok ösztönzését az irányelv lehető leggyorsabb átültetésére, hogy minden előadóművész megfelelő díjazást kapjon felvételeinek streaming bevételéből. Ennek megtörténtéig a közös jogkezelők arra kérik a Bizottság elnökét, hogy a szükséghelyzet kezelésére azonnali intézkedésként hozza létre az Előadóművészek Szolidaritási Alapját. A levelet aláírta Gyimesi László, az EJI elnöke is, aki azt az abban foglaltak támogatását kérve megküldte Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Kiemelt kép: ALBERTO PEZZALI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik