Kultúra ismeretlen budapest

Százéves kerékvetőt vágott ketté az erzsébetvárosi Mekk Elek

Talán egy mindig megbotló lakót zavart a bejutásban, vagy épp a kerekes bevásárlótáska számára volt útban. A végeredményen mindez nem változtatott: előkerült a flex, és a kőgömb fele pedig nyomtalanul eltűnt.

Mi, magyarok nem igazán vigyázunk az épített értékeinkre: a szocializmus évtizedeiben tízezerszámra jelentek meg a jellegzetes parapet kivezetések, ma pedig számtalan (műemléki, vagy helyi védettséget is élvező) épületen jelennek meg engedély nélkül az utcai képet teljesen megbontó, hófehér keretükkel szinte világító műanyag ablakok – nem beszélve a fővárosi lomtalanításokon évről évre szép számmal feltűnő, szépen faragott, századfordulós szobaajtókról, melyekre egy ideális világban nem a halál, vagy egy fiatal művész festményalapjává válás várna.

A listához most a gyakorlati hasznot már évtizedek óta nem hajtó kerékvetők is csatlakozhatnak, köszönhetően az erzsébetvárosi Mekk Eleknek.

Mi az a kerékvető?

A századfordulóig minden bérház alaptartozékának számító, öntöttvasból, kovácsoltvasból, vagy egyszerűen csak kőből készült eszközök a kapuzat két oldalán kaptak helyet, hogy megvédjék a kapufélfát, illetve a falat a behajtó szekerek és kocsik kerekei által okozott sérülésektől.

Az autókkal tömött Murányi utca 61. számú, kopottas bérháza előtt a 444 egy olvasója fotózta le a szokatlan átalakítást, melynek következtében az egyik kőgömb fele nyomtalanul eltűnt:

A hét elején, jó eséllyel nem fényes nappal folyt munka korántsem az első próbálkozás volt az épp százhuszonöt évvel ezelőtt, Langer Makár lóvasúti főlovászmester megrendelésére épült háromemeletes ház bejáratának tágítására.

Tökéletesen bizonyítják ezt a Google utcaképének elmúlt tíz évben született felvételei, melyeken jól látszik, hogy a gömbök 2009. májusában még tökéletes állapotúak voltak, az azóta eltelt években pedig lassan egyre nagyobb részük tűnt el:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik