Kultúra
Budapest, 2009. október 17.
Bujdosó Alpár intermediális mûvész, költõ, Grendel Lajos Kossuth- és József Attila-díjas szlovákiai magyar író beszélget a Szépírók Társasága õszi fesztiválján a Petõfi Irodalmi Múzeumban
MTI Fotó: Soós Lajos

Meghalt Grendel Lajos

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 12. 19. 06:23

70 éves korában súlyos betegséget követően kedden este elhunyt Grendel Lajos Kossuth-díjas író, a szlovákiai magyar irodalom egyik legjelentősebb képviselője, írja a parameter.sk.

Grendel Lajos 1948. április 6-án született Léván. Itt járt gimnáziumba, majd a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán végzett magyar-angol szakon.

1973-tól a Madách Kiadónál volt szerkesztő és főszerkesztő-helyettes. 1989 novemberében aktívan politizált, először a Független Magyar Kezdeményezés egyik megalapítójaként és szóvivőjeként, 1990 februárjától júniusig pedig a Szlovák Nemzeti Tanács kooptált képviselőjeként.

1990 és 1992 között az Irodalmi Szemle főszerkesztője volt. A Kalligram Kiadó alapítói közé tartozik, melynek 1994-től az igazgatója, és ezzel párhuzamosan a Kalligram folyóirat főszerkesztője is volt. Több szlovák napilapban és folyóiratban is rendszeresen publikált.

1990 és 1992 között a Csehszlovákiai Magyar Írók Társaságának volt az elnöke, 1997-től 2000-ig pedig a szlovák PEN-központnak. Ezzel párhuzamosan a Szlovákiai Írószervezetek Társulásának elnöke és a Csemadok alelnöke is volt. 2003 márciusában a Szlovák Helsinki Bizottság elnökévé választották.

Grendel Lajos magyar nyelven írt, de számos irodalmi és irodalomtörténeti munkáját szlovákra is lefordították. Első könyve egy elbeszéléskötet, amely 1979-ben jelent meg Hűtlenek címmel.

További művei:

  • Éleslövészet (1981),
  • Galeri (1982),
  • Áttételek (1985),
  • Bőröndök tartalma (1987),
  • Einstein harangjai (1992),
  • Hazám, Abszurdisztán (1998).

Regénytrilógiája is megjelent, amelyhez a Tömegsír (1999), Nálunk, New Hontban (2001) és a Mátyás király New Hontban (2005) c. regények tartoznak.

1999-ben Kossuth-díjjal ismerték el irodalmi tevékenységét. 2003-ban megkapta az egyik legrangosabb szlovák állami kitüntetést, a Pribina-kereszt I. fokozatát az irodalmi tevékenységéért.

Az agyvérzése után egy idén októberben megjelent interjúban a Literának azt mondta,

ha egy kézzel is, de írok. Bal kézzel. A jobb kezem ugyan mozgékony, de annyi hibát követek el, hogy inkább lemondtam. Most jókedvű vagyok, de az utóbbi időben, főleg egy-két hónapja depresszióm volt. Most már elmúlt, de… öregszem. Pedig már nem tanítok, szabad vagyok, mint a madár. A lányom ápolom, negyvenévesen nyugdíjas. Amíg pénzem van, addig megteszi. Nehezemre esik magamról beszélni, ezért inkább másról beszélek. Füst Milánnal vallom: a mű beszél helyettünk. Ha a mű néma marad, akkor az egész a szemétkosárba való. Hát igen, csak nemrég jöttem rá.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.