Kultúra

Rég nem látott magyar Csillagok háborúja-plakátok kerültek elő

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 07. 28. 16:00

Korábban a témában:

A hetvenes-nyolcavanas évek mindent elsöprő Csillagok háborúja-hulláma nem csak a nyugati országokban, de a vasfüggöny mögött is ledöntötte a moziba nézőket – a klasszikus trilógia nem ritkán több éves késéssel bemutatott epizódjai körül azonnal óriási rajongótábor alakult ki, sőt, a magyar fröccsöntő ipar is lassan ráállt a különböző figurák gyártására.

Van régi, magyar Star Wars figurája? Ne dobja ki, százezreket érhet!
A nemsokára kalapács alá kerülő Boba Fett-figura akár másfél millió forintért is gazdát cserélhet. De hogyhogy készülhettek figurák a kádári Magyarországon?

Az óriási sikerhez persze hozzájárultak Helényi Tibor kissé szürreális magyar plakátjai is, amiket látva az emberek azonnal sorba álltak a jegyekért.

Nem Magyarország volt persze az egyetlen, ahol nem vették át a jól ismert amerikai plakátokat: a vasfüggöny mögötti országokban sorra készültek a furábbnál furább, a filmhez legtöbbször alig kapcsolódó, sokszor nem létező szereplőket is felvonultató grafikák, mégis talán nálunk születtek meg a legkomplexebb alkotások, így Helényi Tibor országosan terjesztett plakátjai, rajtuk a hegyes erőset nyelt, a kezében egy vízátfolyós bojler őrlángját tartó Süsüvel, valamint az elcsúszott szemű, lézeres levélnyitó kést tartó Darth Vaderrel:

A nem túl élethű Vader-maszkkal, valamint a Sötét Nagyúr jobbján álló, groteszk arcú robotemberekkel:

Így néznek ki a valóságban a Csillagok háborúja-sorozat legfestőibb helyszínei
Ezeréves maja templom, amerikai erdő és spanyol palota – ez csak néhány a klasszikus sorozat forgatási helyszínei közül. Íme, a legszebbek.

Vagy épp A Jedi visszatér metálrajongó Süsüjével:

Több grafikus pályázott persze az országos plakát elkészítésére – így például Felvidéki András is, aki némiképp szokatlan módon fekvő tájolású, A2-es művel próbálta meg legyőzni a vetélytársait, melyen nem csak a diszkólámpa-agyú C-3PO, de a nyelvét nyújtó Chewbacca és egy szokatlanul szőrös tauntaun is feltűnik. Ezt a képet is sokszorosították, ma pedig a gyűjtők legféltettebb kincseik közt őrzik.

Nem ezek voltak azonban az egyedüli, a filmet hirdető plakátok, hiszen sokszor a kisebb-nagyobb mozik saját grafikusaikkal készíttették el az éppen vetítendő filmekhez kedvet hozó képeket – így tett a nagykanizsai Béke Mozi is, melynek előterében hosszú éveken át a mozi csapatához tizennyolc évesen csatlakozott festőművész, Ludvig Zoltán készítette el a figyelmet a filmekre irányító grafikákat.

A Béke Mozi a hatvanas évek végén – A XX. század első felének meghatározó építésze, az erdélyi motívumokat a távol-keletiekkel vegyítő Medgyaszay István (1877-1959) 1927-re elkészült munkája, a nagykanizsai Városi Színház, ami a hatvanas években Béke néven mozivá vált, és egészen 1992-ig adott otthont filmvetítéseknek. Mára helyreállították, Medgyaszay Ház néven kulturális központként működik. / fotó: egykor

 

Így volt ez 1979-ben és 1982-ben is, mikor Az új remény, illetve A Birodalom visszavág plakátjának elkésezítésére kérték fel.

Helényihez és Felvidékihez hasonlóan természetesen ő is látta a filmet, sőt, standfotókat is használhatott a mozi előterét végül egy hónapon át díszítő munkákhoz

– mesélte a 24.hu-nak.

A kartonra kasírozott, szélein kissé szakadozott, festett képek – méretük 98,5 x 121,5, illetve 99,5 x 122,5 cm – túlélték az elmúlt közel négy évtizedet, hogy szeptember 7-én a Pest-Buda Aukciósház 24. plakátárverésén kerüljenek kalapács alá.

A 250 ezer forintos kikiáltási árral rendelkező Csillagok háborúja-plakátok mellett két másik Ludvig-mű is keresi majd az új gazdáját: a Pokoli toronyhoz, illetve A három testőrhöz 1978-ban, illetve 1980-ban készült grafikák, melyek szintén ugyanerről az árról indulnak majd:

A szocialista blokk legjobb Csillagok háborúja-plakátjait korábban egy hosszú galériában mutattuk be – ezek a képek itt érhetők el.

A vasfüggöny mögött ezekkel a Csillagok háborúja-plakátokkal próbálták a mozikba csábítani az embereket
A néhány hónapos, vagy épp több éves késéssel megérkezett klasszikus trilógia darabjaihoz a szocialista országokban elképesztően furcsa plakátok készültek. Bemutatjuk a legrendkívülibbeket.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.