Élet-Stílus

A vasfüggöny mögött ezekkel a Csillagok háborúja-plakátokkal próbálták a mozikba csábítani az embereket

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 12. 04. 12:24

A néhány hónapos, vagy épp több éves késéssel megérkezett klasszikus trilógia darabjaihoz a szocialista országokban elképesztően furcsa plakátok készültek. Bemutatjuk a legrendkívülibbeket.

Az alábbi plakátok mindegyike igen keresett manapság a piacon, a gyakoribb darabokért több tízezer forintot kérnek el, de a magyar A Birodalom visszavág-plakát egy darabja tavaly 1,15 millió forintért kelt el.

Romániában az Új remény is szürkébb volt egy kicsit.

 

A lengyel plakátművész, Jakub Erol sem kapta igazán el az első mozifilm lényegét

 

Felvidéki András 1979-es alkotására pedig egyszerűen nem találunk szavakat, bár a mozik bejáratánál végül nem ez fogadta a film iránt érdeklődőket, így nem tanulmányozhatták perceken át a részleteket. Pedig megérte volna, hiszen furán megvilágított Chewbaccát elbűvölten bámuló C-3PO tényleg erős látvány. (George Lucas egyébként korántsem francia, ezért nem Georges-nak írja a nevét, mint ahogyan az R2-D2 előtt olvasható.)

 

Helényi Tibor hegyes erőset nyelt mutáns Süsüje a Fővárosi Gázművek által támogatott őrláng-késsel, valamint az elcsúszott szemű, lézeres levélnyitó kést tartó Darth Vaderrel vitathatatlan zsenialitása mellett is minden bizonnyal erős ökölcsapás volt az érzékszerveknek. Mi egyébként imádjuk.

Ezt a román plakátot látva sokkal kevesebb kedvünk lett volna jegyet váltani, és megnézni, ahogyan a Birodalom visszavág

Helényi Tibornak másodszorra sem sikerült eltalálni Darth Vader maszkját, de ez korántsem lényeg, ezt látva ugyanis tényleg képtelenek lettünk volna lebeszélni magunkat a jegyvásárlásról.

“Mire gondolt a költő?” – tehetnénk fel a kérdést a lengyel Jakub Erol A Birodalom visszavághoz készített plakátját látva. Na jó, fel is tesszük: Mire gondolt tehát a költő?  (Ugyanakkor próbáljuk meg többször egymás után hangosan kimondani: Imperium Kontratakuje, Imperium Kontratakuje… ugye, milyen jól hangzik? A rendezőt egyébként Irwin Kershnernek hívták, nem pedig Wershnernek, de ez már valóban részletkérdés.)

 

A birodalmi lépegetőt elpilledten bámuló Yoda ellenben már egészen szép teljesítmény, Miroslaw Lakomskinak egy szempillantás alatt elhittük volna, hogy A Birodalom visszavág egy maradandó élmény lesz.

Helényi Tibor harmadik plakátján Süsüből minimum metálrajongó lett, aki viszont valamilyen furcsa véletlennek köszönhetően a fekete helyett inkább a zöld színhez ragaszkodik.

 

Witold Dybowski a harmadik epizód lengyel plakátjának tervezésénél két elődjétől eltérően egészen más irányból ugrott neki a feladatnak, bár Darth Vader fejének felrobbanása mintha nem szerepelne a filmben.

 

A két orosz grafikus, Alexander Csantcev és Jurij Bokser szeme előtt bizonyára az űrwestern kifejezés lebegett, így ennek megfelelően alakítoták ki a végleges plakátot. Az órás kalapra mindenképp vevők lennénk.

Az orosz páros rövidesen még egy lépést tett a szürrealitás útján, következő plakátjukhoz a Vendéglő a Világ végén három vendégének portréját használva. Gyanítjuk, hogy a középső egy elnyűtt vogon.

 

Harmadik plakátjuk akár a Kamionosok és Kőarcúak Party a Hajógyárin címet is kaphatta volna, bár a kamionos sajnos lemaradt a képről.

 

Az orosz duó utolsó remekműve talán a legérhetetlenebb, hiszen a különböző színű tűzijátékrakétákat lövő, ólommaszkos párduc távolról, félhomályban sem hasonlít igazán  Darth Vaderre.

 

Fotók: Heritage Auctions, Mean Sheets, Anywhen, eBay, Rowsdowr, Star Wars Klub, Polishposter, gk és eBay.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.