Kultúra

Egy egész csapatnyi ember mozgatta Yodát és Jabbát a Csillagok háborúja-filmekben

A számítógépes animációk megjelenése előtt ez volt az egyetlen lehetőség arra, hogy az eredmény élethű legyen.

Dave Barclayt gyermekkora óta érdekelte a bábok készítése, illetve mozgatása, így egyetlen pillanatra sem volt kérdés: profi bábjátékos akart lenni, ezért pedig mindent hajlandó volt megtenni. Így került a szakma egyik legnagyobb legendája, a Muppet Show és a Szezám utca figuráit megteremtő Frank Oz mellé, akivel hosszú éveken át dolgozott együtt.

Legfontosabb munkáit a Csillagok háborúja-sorozatnak köszönheti, hiszen többek közt ő bújt meg például Jabba, a hutt kilencven kilót (!) nyomó üvegszálból és latexből készült alakja, illetve Yoda mögött, sőt, az azokat megteremtő Frank Oz után két epizódon át ő vette át a munka irányítását. Mindössze tizenkilenc éves volt ekkor.

Már elérhető minden Star Wars-rajongó álma
Mindig is részt akartál venni egy fénykardos küzdelemben? Most itt a lehetőség!

A Great Big Story-videósorozat legújabb epizódjában eddig kevésszer hallott részletek derültek ki a Jedi mesterről, illetve a Tatuin legnagyobb gonosztevőjéről.

Arra például jó eséllyel kevesen fogadtak volna, hogy egy olyan egyszerűnek tűnő alakot, mint például Yoda, egyszerre négy-öt embernek kellett mozgatnia ahhoz, hogy a hatás teljesen életszerűnek tűnjön. A CGI-k világa előtt ugyanis egyáltalán nem léteztek eszközök a finommozgás megoldására, azon túl, hogy a különböző testrészeket más-más emberek irányították.

Fotó: Tomb of Ash

 

Dave-nek ebben a munkában a legfontosabb szerep jutott: neki kellett életre keltenie a füleket és a fontos pillanatokban résnyire szűkülő szemeket.

Munkájával annyira meg voltak elégedve, hogy visszahívták az 1983-ban bemutatott A jedi visszatérre, és új figurát kapott: a Han Solót is alkalmazó gengsztervezér Jabbát, akiben a forgatás során hat-hét, szorosan egymáshoz préselt ember bújt meg: egyikük a bal kezet, a fejmozgást és a nyelvet irányította, egy másikuk a hosszú farkat, egy harmadik pedig egyedül csak a levegőt szívta, illetve fújta a nem épp adoniszi figura tüdejébe.

Barclay a jobb kezet és az állkapcsot kapta, sőt, az eredeti tervek szerint a lény az ő hangján is szólalt volna meg. Alakítását azonban nem találták elég átütőnek, így a hangot lecserélték.

Ez persze nem változtat a lényegen: Frank Oz és Dave Barclay úttörők voltak a filmes lények mozgatásának területén, munkáik pedig két évtizedre, az első fejlett számítógépes animációk megjelenéséig meghatározták a mozik világát.

A teljes videó:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik