Belföld

Garancsihoz került a Dürer Kert és Budapest egyik legértékesebb telke

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 07. 20. 06:00

Szinte teljesen észrevétlenül, egy hosszadalmas felszámolási folyamatba csomagolva Orbán Viktor barátainak érdekeltségébe került az Ajtósi Dürer soron található egykori ELTE-ingatlan. A hatalmas, 36,8 ezer négyzetméteres, Városliget melletti területre egy NER-közeli tőkealap és Garancsi István ingatlanbefektető cége tette rá a kezét.

A volt egyetemi részleg épületeiben, ahol a rendszerváltás előtt az MSZMP pártfőiskolája működött, jelenleg a főváros egyik legpörgősebb szórakozóhelye, a Dürer Kert üzemel, de van még itt több zenei próbaterem, kisebb vendéglátóhely és irodapark is.

Az ingatlant birtokló Ajtósi University Kft.-ben májusban lett résztulajdonos a Dürer Befektetési Kft., amelyet alig pár hónappal korábban alapított egy magánszemély, hogy aztán hamarosan beszálljanak mellé a NER meghatározó milliárdosai. A székesfehérvári futballklubot is birtokló Garancsi István a Garhartt Invest Zrt.-vel lépett be a cégbe, ezen keresztül gyakorolja többségi tulajdonosi jogait a tavaly 100 milliárdos forgalmat bonyolító, és a többi között az úszó-vb helyszínét, a Duna Arénát megépítő Market Zrt.-ben is.

Fotó: 24.hu

Garancsi mellett a Közép-európai I. Magántőkealap jelent meg a fejlesztőcégben, amiről a HVG nemrégiben annyit derített ki, hogy létrehozásához Mészáros Lőrinc egyik intézője, Csík Zoltán is jelentősen hozzájárult, ám a 2017. szeptember 12-ei alapító okirat szerint már az Equilor brókercég két vezetője, Szécsényi Bálint és Gereben András a tulajdonosa. A lényeg azonban az, hogy a magántőkealapok jól rejtik befektetőiket, miután semmilyen jogszabály nem írja elő, hogy nyilvánosságra kellene hozni, kik jegyezték le a kibocsátott befektetési jegyeiket. Az elmúlt években a sajtóban megjelent fényképek alapján Szécsényi azonos baráti körökben fordul meg Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal is.

Az új tulajdonosok megjelenése drasztikusan rontott az Ajtósi Dürer sori épületek bérlőinek helyzetén: információink szerint az új szerződések alapján 30 napos felmondási idővel bármikor utcára tehetik őket. A „bármikor” vélhetően a Liget-projekt előrehaladtától függ, hiszen a milliárdokat érő ingatlan kiváló lehetőséget kínál egy, a múzeumi negyed közvetlen szomszédságában lévő luxusszálloda felhúzásához. Bónusz az új tulajdonosoknak, hogy a területen a Széchenyi-fürdő vizéhez hasonló termálvizet termelő kút is található. Az Ajtósi-komplexum ma is meglévő uszodájában valaha Kádár János és Aczél György is rendszeres vendég volt.

A luxusszálloda ötlete egyébként nem új. 2007-ben egy izraeli ingatlanfejlesztő társaság szintén ezzel a tervvel vásárolta meg az államtól a teljes ingatlanegyüttest. Már akkor, több mint egy évtizeddel ezelőtt Budapest egyik legértékesebb fejlesztési területeként hivatkoztak rá, amelyért 6 milliárd forint körüli összeget fizetett ki Ehud Amir, a Gozsdu-udvart megépítő Autóker Holding korábbi vezetőjének csapata.

Budapest, 2009. szeptember 20.
Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) kollégiuma a fõváros XIV. kerületében az Ajtósi Dürer soron.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Fotó: H. Szabó Sándor / MTI

A pénz jelentős része banki kölcsönből származott, és mivel az izraeliek nem indították el az építkezést, a projekt csődbe ment. Az Ajtósi University Kft.-nek 7 milliárdot meghaladó kötelezettségállománya volt, amikor az MKB Bank 2015-ben végül 1,87 milliárd forintos végrehajtást indított ellene. 2016 őszén a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. vette át az irányítást, majd meg is indította a cég „stratégiai felszámolását”.

Forrásaink szerint Börcsök Sándor, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. képviselője 2016 novemberében kétmondatos bérlői tájékoztatón jelentette be, hogy mostantól nem az izraeli csapat, hanem ő főnök a területen.

A stratégiailag kiemelt jelentőségű állami cégekre vonatkozó felszámolási szabályokat az előző ciklusban vezette be az Orbán-kormány. A tágra szabott jogi keretekkel lehetőséget biztosítottak az állam számára valamiért fontos ingatlanos ügyletek „stratégiai” kezelésére is. Ez ebben a konkrét esetben annyit jelentett, hogy több mint egy évig nem történt lényegében semmi az épületek körül, jóllehet egy ideig úgy tűnt, kormányzati döntés született arról, hogy a Városliget másik oldaláról ide költöztetik a Nagycirkuszt.

Két hónappal ezelőtt viszont már a terület tulajdoni lapján is a Dürer Befektetési Kft. nevére került a 22 360 000 eurós, azaz mintegy 7,2 milliárd forintos keretbiztosítéki jelzálog.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.