Kultúra filéző

A magyar csapat bejutott a Bocuse d’Or döntőjébe

Még februárban a balatonszemesi Kistücsök étterem 25 éves séfje, Pohner Ádám nyerte a Bocuse d’Or szakácsolimpia magyar döntőjét, ő versenyezhetett az európai fordulón, Torinóban, és tovább is jutottak a nyolcadik helyen. A zsűri elnöke a tavalyi európai győztes, és a nemzetközi verseny negyedik helyezettje, Széll Tamás volt, a rossz hír viszont, hogy ő nem adhatott pontokat.

Különdíjat nyert Széll Tamás a Bocuse d'Or-on
Az amerikaiak nyertek, Széll Tamásék a negyedik helyet vitték el. Ilyen jól még nem szerepeltünk.

A dobogót a skandinávok uralták, az első helyen a norvégok végeztek, a másodikon a svédek, a bronzérmes pedig Dánia lett. 

A különdíjat Finnország és Franciaország kapott, és a legjobb commis, azaz segítő az olaszoknál főzött.

Pohner és segítője, Csillag Richárd még hétfőn mutatták be a kétnapos versenyen a húsételüket, illetve a vegetáriánus tálukat. A húsos fogáshoz az idei téma szerint a piemonti tartomány különlegességeit, bélszínt (Fassona Piemontese marhafilé) és petrezselymes rizottót (Sant’Andrea típusú Baraggia Biellese e Vercellese rizs) használtak, borjúszűz került a tányérra többek között céklával, zellerkrémmel és piemonti borjúbrízzel (mirigy), a magyar konyhát pedig a libamáj és a vargánya hozta, illetve a Tokaji aszúval, kakukkfűvel és almával főzött alaplé (vargányás jus).

A vega tálra a tojássárgája krém került spárgával, vargányával, barnavajas kenyérrel és sajtos morzsával töltött tojáshéjjal (Blue Mountain Pasture Castelmagno), ebbe jött a döntő előtti nap kiderült meglepetés alapanyag, a spagetti. Ezek mellé sáfrányos krumplipürét, paradicsomos tarte-ot, padlizsánnal töltött feketekenyeret, póréhagyma-spárga tekercset és zöldségsalátát szolgáltak fel.

Mi is az a Bocuse d’Or?

A szakácsolimpiát minden páratlan évben rendezik meg Lyonban 1987 óta, a nevét pedig a három Michelin-csillagos, 2018 januárjában meghalt francia séfnek, Paul Bocuse-nak köszönheti. Az eddigi eredmények alapján a legtöbbször skandináv és francia séf nyert.

A magyar csapat hétfő délelőtt 10-kor kezdte a főzést, és délután fél 4-kor (egészen pontosan 15.35-kor) tálaltak, az edző Vomberg Frigyes volt. Pohner Ádám a tegnapi verseny után az MTI-nek pozitívan nyilatkozott, elégedett volt a teljesítményükkel: „jól ment minden, mindent meg tudtunk csinálni úgy, ahogyan szerettük volna. Bent a boxban maximálisan tudtunk koncentrálni, semmi nem zavart meg bennünket. Volt néhány dolog az előző napi piacon, amivel másképp számoltunk, de csak apróságok, ezeket is tudtuk kezelni. Minden olyan lett, ahogy terveztük.”
A második napon szintén tíz csapat főzött a húszfős mezőnyből – a hagyományosan erős skandináv országok is – ebből tizenegy nemzet jutott tovább a 2019-es lyoni döntőbe.

  • Norvégia
  • Svédország
  • Dánia
  • Finnország
  • Franciaország
  • Belgium
  • Magyarország
  • Izland
  • Egyesült Királyság
  • Olaszország
  • Svájc

A Bocuse d’Or Twitterét annyira megkavarták az eredmények, hogy először ki is hagyták a felsorolásból a magyarokat, és a Bulgáriát juttatták tovább helyettünk, de ez senkit ne tévesszen meg, Pohnerék mennek Lyonba.

Kiemelt kép: a magyar tányér Instagram / @Gianniannoni

Ajánlott videó

Olvasói sztorik