Kultúra

Botrány a Jurassic World 2 körül: a női főszereplőnek kevesebbet fizettek, mint a férfinak

Bryce Dallas Howard ugyanazért a munkáért kapott milliókkal alacsonyabb gázsit Chris Prattnél.

A Business Insider számolt be róla, hogy Chris Pratt 10 millió dollárt kapott a Jurassic World: Bukott birodalom főszerepéért, míg Bryce Dallas Howard csak 8 milliót, holott egyformán főszereplői a filmnek.

Ahogyan arra a gazdasági lap rámutat, a gázsikülönbség különösen problémás annak fényében, hogy a két színész egyforma súllyal szerepel a franchise-ban, ezért indokolatlan Dallas 20 százalékkal alacsonyabb fizetése. A lap azt is megemlíti, hogy ez újabb csapás Hollywoodnak, ahol egyre nagyobb felzúdulást kelt, hogy a színésznők még mindig kisebb gázsit kapnak, mint férfi kollégáik.

Legutóbb abból alakult botrány, hogy Mark Wahlberg 1,5 millió dollárt kapott az A világ összes pénze 10 napos utóforgatásáért, míg a női főszereplő, Michelle Williams kevesebb, mint napi 1000 dollárt ugyanennyi munkáért. Wahlberg később egy alapítványnak adományozta a pluszfizetését.

A hírre a Twitteren sokan úgy reagáltak, hogy Pratt már nagyobb sztárnak számít Howardnál, azaz több nézőt tud a mozikba vonzani, mint kolléganője, következésképp ez indokolhatta a gázsibeli különbséget.

Pratt és Howard egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. A Business Insider mindenesetre megjegyzi, hogy a színésznő 2 millió dolláros „utókártérítést” igényelhetne, már csak azért is, mert a 2015-ös Jurassic World forgatásán több sérülést is szenvedett.

A három évvel a dinoszauruszos franchise legnagyobb kasszasikerévé vált Jurassic World után érkező Bukott birodalom kb. 150-200 millió dollárból készül és június 7-én fog a mozikba kerülni.

Szinkronnal is lehengerlő a Jurassic World 2 új trailere
Itt a Bukott birodalom pörgős és para végső előzetesének magyarul beszélő változata.
Kiemelt kép: Getty Images/Kevin Winter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik