Kultúra filéző
LONDON, ENGLAND - MARCH 16: Jamie Oliver poses as he is interviewed in Westminister after British Chancellor of the Exchequer, George Osborne reveals the 2016 budget statement on March 16, 2016 in London, England. Today's budget will set the expenditure of the public sector for the year beginning on April 1st 2016 against the revenues gathered by HM Treasury.  (Photo by Ben Pruchnie/Getty Images)

Jamie Oliver lelkesedése akkor is nyughatatlan, ha már eljárt felette az idő

Jánossy Villő
Jánossy Villő

újságíró. 2018. 04. 13. 17:41

Jamie Oliverről vagy az jut az ember eszébe, hogy ő a pucér szakács, aki nem is pucér, vagy az, hogy ő az a brit séf, akit annyit látni a tévében, boltban, serpenyőn, borsőrlőn, mindenhol. Ha egy séfet ismerünk, az tuti, hogy Jamie Oliver. Pedig túlozhatnánk akár azzal is, hogy kikiáltjuk az angol Schobert Norbertnek, akkora harcban áll a cukorral. Persze Oliver nem kokainnak látja a répacukrot, és nem is égeti el a szénhidrátot, de abban mégiscsak hasonlít a mi Schobertünkre, hogy hazájában legalább annyian támadták már, mint amennyien rajonganak érte, és az egészséges életmód mindkettejük keresztje. A tévés szakács most a várbeli étterme miatt látogat Budapestre, és ez remek alkalom arra, hogy egy kicsit közelebbről megismerjük mindenki Jamie Oliverjét.

Kellett kis mázli a kezdéshez: szülei pont egy pubot üzemeltettek egy essexi faluban, Jamie Oliver itt szerette meg és tanulta ki a főzés alapjait. Botrányosan rosszul teljesített az iskolában, de legalább az osztálytársai imádták a szendvicseit. Világos volt, hogy Oliver nem a klasszikus felsőoktatásban találja majd meg a helyét:

Annyira rosszul ment a tanulás, hogy bizonyítanom kellett magamnak a munkában. Vannak, akik azt hiszik, hogy egy középosztálybeli gyerek voltam magán iskolával a hátam mögött. De nem, az apámnak nem volt semmije, a családi vállalkozásban dolgoztam.

A nemrég meghalt olasz séfnélAntonio Carlucciónál kezdte a profi szakmát, ahol az a Gennaro Contaldo volt a mentora, akinek később Jamie Oliver adott munkát. Rengetegszer szerepeltek közös főzős műsorokban, majd Contaldót arra kérte, segítsen beindítani a 2008-ban debütált franchise-t, a Jamie’s Italiant.

Jamie Oliver karrierje gyorsan felpörgött, miután a BBC véletlenül felfedezte egy dokumentumfilm forgatásán, ezután jöhetett a pucér szakács korszaka, ami csak elsőre hangzatos cím. Oliver nem ruha nélkül főzött, a meztelenség csak az egyszerűségre vonatkozott, hogy az alapanyagok frissek, és mindenki el tudja a fogásokat otthon készíteni. Ez a szemlélet a mai napig megmaradt: van egy rakás étterme világszerte, százmilliók ismerik az arcát, de Michelin-csillag sehol. Nem a fine dining világában találta meg a helyét, hanem maradt a házias ízeknél némi világmegváltós küldetéstudattal.

LONDON, ENGLAND - MAY 16:  Jamie Oliver broadcasts a live cooking class from City Hall  to school children across the globe as part of the third annual Food Revolution Day on May 16, 2014 in London, England.  (Photo by Tristan Fewings/Getty Images)
Fotó: Tristan Fewings/Getty Images

Ha neked jó, legyen másnak is

A pucér szakács hatalmas sikert hozott, pedig Jamie Oliver még csak a húszas évei közepén járt, az 1999-ben kiadott első szakácskönyve pedig a brit eladási listák első helyére került. Alapjaiban változtatta meg a gasztroszemléletet, Oliver divatba hozta a főzést, menő lett az alapanyagok után kutatni, a minőségre menni a mennyiség helyett. Ez a hozzáállás pedig kis késéssel ugyan, de hozzánk is elért. Ne gondoljuk, hogy közvetve Jamie Oliver nem volt hatással az itthoni fejlődésre, a tévés szakácsaink sokszor másolták és most is másolják akár Oliver módszereit, akár a női megfelelőjét, Nigella Lawsont. Elég csak egy régi példára gondolni: Stahl Judit azért lehetett úttörő nálunk, mert tökéletesen levette a brit stílust, a befutott séfektől tanulta el, mivel lehet Magyarországon befutni. Oliver viszont nem állt meg a tévé hozta millióknál, a vagyonát és arcát kihasználva jutott el odáig, hogy politikusok fogadják meg a tippjeit.

De vegyük első körben a Fifteen nevű londoni éttermet, ami Jamie Oliver első üzlete. 2002-ben, 25 évesen egy doksit forgattak tizenöt olyan fiatallal, akik függők voltak, vagy nehéz körülmények között nőttek fel, de hittek abban, hogy van helyük a séfszakmában. Az epizódokban Jamie Oliver kurzusán vehettek részt, a Fifteen tanította ki őket, hogy aztán  akár Michelin-csillagos éttermekbe mehessenek tovább. Oliverék létrehoztak egy gyakorlati képzést hátrányos helyzetű gyerekeknek. Az étterem azóta is működik, és több mint ötszázan helyezkedtek el a Fifteen után, a szakács munkáját pedig még a királynő is elismerte 2003-ban.

Itt azonban nem ért véget Oliver jótékonysági programja, 2005-ben menthetetlenül ráállt az iskolai étkeztetés problémájára, és arra, hogy a gyerekek minél kevesebb cukros üdítőt fogyasszanak.

Ha buborékos üdítőket adsz a gyerekednek, egy seggfej vagy, egy farok. Ha egy zacskó rágcsát adsz neki, egy idióta vagy. Ha most nem főzöl neki meleg ételt, találd meg a módját, hogy megtehesd!

– mondta a tőle megszokott hevességgel és lelkesedéssel Oliver a Guardiannek adott interjújában.

2005-től dolgozik azon és kampányol minden erejével meg a műsoraival, hogy az angol diákok egészségesebbet, friss alapanyagokat ehessenek minden nap. A legnagyobb eredményeket a cukor elleni küzdelemben érte el, 2018-tól ugyanis életbe lép az a plusz adó, amit Jamie Oliver javasolt, és George Osborne volt parlamenti képviselő el is fogadtatott 2016-ban. Eszerint a száz grammonként öt, illetve tíz gramm cukrot tartalmazó italok (a gyümölcslevek és tejalapúak kimaradnak a csomagból) kerülnek nehezebb helyzetbe, mivel 2018-tól nagyjából harminc forintnak megfelelő összeggel növekszik az áruk. A kormány 520 millió fontos, azaz több mint 185 és fél milliárd forintnyi bevételt vár az intézkedéstől, amit az iskolai sportfejlesztésre fordíthatnak.

Én nem utálom a cukrot. Mindannyian imádjuk, de teljesen rosszul használjuk.

nyilatkozta még 2016-ban.

LONDON, ENGLAND - MAY 16:  Jamie Oliver joins children from St Paul's Whitechapel CE Primary school to celebrate the third annual Food Revolution Day on May 16, 2014 in London, England.  (Photo by Tristan Fewings/Getty Images)
Fotó: Tristan Fewings/Getty Images

A fenti mondat azért is fontos, mert sokan szedték szét a szakácsot, hogy nála nagyobb hipokritát nem hordott a hátán a föld. A cukoradó elfogadásának idején az internet sorra gyűjtötte azokat a Jamie Oliver-recepteket, amik sokkal több cukrot tartalmaznak az ajánlottnál. Gyereknek való tortát mutogattak a honlapjáról, ami azonnali cukorsokkot okozhat. De tényleg álszentség lenne a kóla ellen kampányolni, miközben édes sütiket sütsz? Nem feltétlenül. Jamie Oliver alapvetően egy séf, aki a jó minőségű alapanyagokat hirdeti minden könyvével és műsorával, ezen kívül pedig az ízekre figyel. Ha valaki sütésre adja a fejét, lehet trükközni, de sose lesz ugyanaz pótlókkal egy torta, mint fehér liszttel és cukorral. Azt tudja nehezen megemészteni, hogy a kisebbek normális folyadék helyett isszák az üdítőket.

Vérre menő harc Gordon Ramsay-vel és bezárt éttermek

„Ha egy hal vagy az akváriumban, elég helynek kéne legyen Nemónak és Szenillának (Dory)” – foglalta össze Jamie Oliver a Gordon Ramsay-vel való vitáját egy interjúban. De nincs elég víz abban az akváriumban, és azért sem békülnek ki. Ramsay a maga stílusában küldi sorra melegebb éghajlatra Jamie Olivert, hogy csak akkor jelenik meg a szakács, ha valamit reklámozni kell. A legnagyobb gondja, hogy Oliver még 2000-ben vállalta egy brit szupermarketlánc hirdetését, több mint tíz éven keresztül volt a Sainbury’s reklámarca, amiért állítólag évi 1,2 millió fontot, azaz 428 millió forintot vitt haza. Ramsay szerint nem mutat jól, hogy kollégája két kézzel irtaná a polcokról a cukros üdítőket, miközben egy olyan boltot promotál, ahol kapható minden a kólától a csipszig. Az utolsó szöget viszont az verte a barátságuk koporsójába, hogy egy lapban Jamie Oliver azt találta mondani, hogy Ramsay-nek négy gyereke van, neki öt. Ezzel arra szeretett volna utalni, hogy teljesen fölösleges összehasonlítani kettejüket, és a vita is parttalan, de a Michelin-csillagos Gordon Ramsay nem értette a hasonlatot, és felesége vetélése miatt még keményebben ment Jamie Olivernek.

LONDON - MARCH 29:  (EMBARGOED FOR PUBLICATION IN UK TABLOID NEWSPAPERS UNTIL 48 HOURS AFTER CREATE DATE AND TIME)  (L-R) Chefs Jamie Oliver and Gordon Ramsay attend the British Book Awards at Grosvenor House on March 29, 2006 in London, England. The literary awards, known as the Nibbies, recognise bestsellers rather than critics' favourites, with nominated authors including Jeremy Clarkson, Piers Morgan, Jamie Oliver, J K Rowling and Sharon Osbourne.  (Photo by Dave M. Benett/Getty Images)
Jamie Oliver és Gordon Ramsay 2006-ban. Fotó: Dave M. Benett/Getty Images

A Gordon Ramsay-féle nyilvános vita viszont semmi a tavalyi hírekhez képest, mikor kiderült, hogy összesen hat Jamie Oliver-étterem zár be. A tulajdonos és szakács a Brexitre fogta a döntést, hogy nem tudták fenntartani a minőséget, túlságosan megdrágult az üzemeltetés, úgy fogalmazott, hogy inkább becsukja az éttermeit, minthogy rossz minőségű, napfényt nem látott csirkét rakjon a tányérra. Jamie Oliver úgy érezte, a szuszt is kitapossa belőle a média, aztán majd nyilván megsajnálják, és újraépítik.

Hat bezárásunk volt, a Mark and Spencernek kétszáz, mégis engem raknak a címlapra Cheryl Cole mellé. Ez szemétség.

Egyszerűen Jamie Oliver innovatív csavarjait annyira ügyesen tanulta el a konkurencia, hogy már nem egyedülálló az az otthonos, egyszerű, de jó minőségű konyha, amit a szakács neve képvisel. 2017 decemberében saját vagyonából tett az üzletbe 3 millió fontot (~ egymilliárd forint), januárban pedig a Jamie’s Italian megerősítette, hogy a harminchét helyből csak huszonöt marad, azaz tizenkettőre kerül lakat az Egyesült Királyságban annak érdekében, hogy a többi rendben menjen. Ráadásul februárban olyan dokumentumok kerültek nyilvánosságra, amik szerint a cég 71,5 millió fontos (25,5 milliárd forint) tartozást halmozott fel, ebből 2,2 millió (~785 millió forint) az alkalmazottaknak járt. A Jamie’s Italian képviselete állítása szerint minden ki lett fizetve, de ettől még nem jó ómen, hogy a Jamie Oliver brandje fennmaradjon a gasztroforradalom hullámai után.

Hozzánk ez még nem ért el. A vári Jamie’s Italiant kiszolgáló, Zsidai Roy-féle termelőkonyhán találtak jó pár szabálytalanságokot, és a tulajdonos hálózatának parkolása körüli botrány sem mutat jól az étterem életrajzában , de az embereket ez úgy látszik, ez egyáltalán nem érdekli, Jamie tele van. Nálunk Jamie Oliver még mindig menő, és jócskán le is vagyunk maradva a nyugati országhoz képest, van mit behoznunk. Ami meg Olivert illeti, azt senki nem mondhatja, hogy ne lenne lelkes. Lehet, hogy az étteremlánca már nincs a csúcson, és nem is lesz, az utolsó, öt hozzávalós könyve is őrületes számokat hozott, a brit lista élére került, továbbra is van még mit mondania az egyszerű konyháról. Az a titka, hogy a gasztroanalfabétákat is meg tudja győzni, hogy főzni jó buli és vagány. Aki meg szeretne, találkozzon Jamie Oliverrel Budapesten, egy próbát megér.

Kiemelt kép: Ben Pruchnie/Getty Images

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.