Kultúra filéző

Jamie Oliver lelkesedése akkor is nyughatatlan, ha már eljárt felette az idő

Jamie Oliverről vagy az jut az ember eszébe, hogy ő a pucér szakács, aki nem is pucér, vagy az, hogy ő az a brit séf, akit annyit látni a tévében, boltban, serpenyőn, borsőrlőn, mindenhol. Ha egy séfet ismerünk, az tuti, hogy Jamie Oliver. Pedig túlozhatnánk akár azzal is, hogy kikiáltjuk az angol Schobert Norbertnek, akkora harcban áll a cukorral. Persze Oliver nem kokainnak látja a répacukrot, és nem is égeti el a szénhidrátot, de abban mégiscsak hasonlít a mi Schobertünkre, hogy hazájában legalább annyian támadták már, mint amennyien rajonganak érte, és az egészséges életmód mindkettejük keresztje. A tévés szakács most a várbeli étterme miatt látogat Budapestre, és ez remek alkalom arra, hogy egy kicsit közelebbről megismerjük mindenki Jamie Oliverjét.

Kellett kis mázli a kezdéshez: szülei pont egy pubot üzemeltettek egy essexi faluban, Jamie Oliver itt szerette meg és tanulta ki a főzés alapjait. Botrányosan rosszul teljesített az iskolában, de legalább az osztálytársai imádták a szendvicseit. Világos volt, hogy Oliver nem a klasszikus felsőoktatásban találja majd meg a helyét:

Annyira rosszul ment a tanulás, hogy bizonyítanom kellett magamnak a munkában. Vannak, akik azt hiszik, hogy egy középosztálybeli gyerek voltam magán iskolával a hátam mögött. De nem, az apámnak nem volt semmije, a családi vállalkozásban dolgoztam.

A nemrég meghalt olasz séfnélAntonio Carlucciónál kezdte a profi szakmát, ahol az a Gennaro Contaldo volt a mentora, akinek később Jamie Oliver adott munkát. Rengetegszer szerepeltek közös főzős műsorokban, majd Contaldót arra kérte, segítsen beindítani a 2008-ban debütált franchise-t, a Jamie’s Italiant.

Jamie Oliver karrierje gyorsan felpörgött, miután a BBC véletlenül felfedezte egy dokumentumfilm forgatásán, ezután jöhetett a pucér szakács korszaka, ami csak elsőre hangzatos cím. Oliver nem ruha nélkül főzött, a meztelenség csak az egyszerűségre vonatkozott, hogy az alapanyagok frissek, és mindenki el tudja a fogásokat otthon készíteni. Ez a szemlélet a mai napig megmaradt: van egy rakás étterme világszerte, százmilliók ismerik az arcát, de Michelin-csillag sehol. Nem a fine dining világában találta meg a helyét, hanem maradt a házias ízeknél némi világmegváltós küldetéstudattal.

Fotó: Tristan Fewings/Getty Images

Ha neked jó, legyen másnak is

A pucér szakács hatalmas sikert hozott, pedig Jamie Oliver még csak a húszas évei közepén járt, az 1999-ben kiadott első szakácskönyve pedig a brit eladási listák első helyére került. Alapjaiban változtatta meg a gasztroszemléletet, Oliver divatba hozta a főzést, menő lett az alapanyagok után kutatni, a minőségre menni a mennyiség helyett. Ez a hozzáállás pedig kis késéssel ugyan, de hozzánk is elért. Ne gondoljuk, hogy közvetve Jamie Oliver nem volt hatással az itthoni fejlődésre, a tévés szakácsaink sokszor másolták és most is másolják akár Oliver módszereit, akár a női megfelelőjét, Nigella Lawsont. Elég csak egy régi példára gondolni: Stahl Judit azért lehetett úttörő nálunk, mert tökéletesen levette a brit stílust, a befutott séfektől tanulta el, mivel lehet Magyarországon befutni. Oliver viszont nem állt meg a tévé hozta millióknál, a vagyonát és arcát kihasználva jutott el odáig, hogy politikusok fogadják meg a tippjeit.

De vegyük első körben a Fifteen nevű londoni éttermet, ami Jamie Oliver első üzlete. 2002-ben, 25 évesen egy doksit forgattak tizenöt olyan fiatallal, akik függők voltak, vagy nehéz körülmények között nőttek fel, de hittek abban, hogy van helyük a séfszakmában. Az epizódokban Jamie Oliver kurzusán vehettek részt, a Fifteen tanította ki őket, hogy aztán  akár Michelin-csillagos éttermekbe mehessenek tovább. Oliverék létrehoztak egy gyakorlati képzést hátrányos helyzetű gyerekeknek. Az étterem azóta is működik, és több mint ötszázan helyezkedtek el a Fifteen után, a szakács munkáját pedig még a királynő is elismerte 2003-ban.

Itt azonban nem ért véget Oliver jótékonysági programja, 2005-ben menthetetlenül ráállt az iskolai étkeztetés problémájára, és arra, hogy a gyerekek minél kevesebb cukros üdítőt fogyasszanak.

Ha buborékos üdítőket adsz a gyerekednek, egy seggfej vagy, egy farok. Ha egy zacskó rágcsát adsz neki, egy idióta vagy. Ha most nem főzöl neki meleg ételt, találd meg a módját, hogy megtehesd!

– mondta a tőle megszokott hevességgel és lelkesedéssel Oliver a Guardiannek adott interjújában.

2005-től dolgozik azon és kampányol minden erejével meg a műsoraival, hogy az angol diákok egészségesebbet, friss alapanyagokat ehessenek minden nap. A legnagyobb eredményeket a cukor elleni küzdelemben érte el, 2018-tól ugyanis életbe lép az a plusz adó, amit Jamie Oliver javasolt, és George Osborne volt parlamenti képviselő el is fogadtatott 2016-ban. Eszerint a száz grammonként öt, illetve tíz gramm cukrot tartalmazó italok (a gyümölcslevek és tejalapúak kimaradnak a csomagból) kerülnek nehezebb helyzetbe, mivel 2018-tól nagyjából harminc forintnak megfelelő összeggel növekszik az áruk. A kormány 520 millió fontos, azaz több mint 185 és fél milliárd forintnyi bevételt vár az intézkedéstől, amit az iskolai sportfejlesztésre fordíthatnak.

Én nem utálom a cukrot. Mindannyian imádjuk, de teljesen rosszul használjuk.

nyilatkozta még 2016-ban.

Fotó: Tristan Fewings/Getty Images

A fenti mondat azért is fontos, mert sokan szedték szét a szakácsot, hogy nála nagyobb hipokritát nem hordott a hátán a föld. A cukoradó elfogadásának idején az internet sorra gyűjtötte azokat a Jamie Oliver-recepteket, amik sokkal több cukrot tartalmaznak az ajánlottnál. Gyereknek való tortát mutogattak a honlapjáról, ami azonnali cukorsokkot okozhat. De tényleg álszentség lenne a kóla ellen kampányolni, miközben édes sütiket sütsz? Nem feltétlenül. Jamie Oliver alapvetően egy séf, aki a jó minőségű alapanyagokat hirdeti minden könyvével és műsorával, ezen kívül pedig az ízekre figyel. Ha valaki sütésre adja a fejét, lehet trükközni, de sose lesz ugyanaz pótlókkal egy torta, mint fehér liszttel és cukorral. Azt tudja nehezen megemészteni, hogy a kisebbek normális folyadék helyett isszák az üdítőket.

Vérre menő harc Gordon Ramsay-vel és bezárt éttermek

„Ha egy hal vagy az akváriumban, elég helynek kéne legyen Nemónak és Szenillának (Dory)” – foglalta össze Jamie Oliver a Gordon Ramsay-vel való vitáját egy interjúban. De nincs elég víz abban az akváriumban, és azért sem békülnek ki. Ramsay a maga stílusában küldi sorra melegebb éghajlatra Jamie Olivert, hogy csak akkor jelenik meg a szakács, ha valamit reklámozni kell. A legnagyobb gondja, hogy Oliver még 2000-ben vállalta egy brit szupermarketlánc hirdetését, több mint tíz éven keresztül volt a Sainbury’s reklámarca, amiért állítólag évi 1,2 millió fontot, azaz 428 millió forintot vitt haza. Ramsay szerint nem mutat jól, hogy kollégája két kézzel irtaná a polcokról a cukros üdítőket, miközben egy olyan boltot promotál, ahol kapható minden a kólától a csipszig. Az utolsó szöget viszont az verte a barátságuk koporsójába, hogy egy lapban Jamie Oliver azt találta mondani, hogy Ramsay-nek négy gyereke van, neki öt. Ezzel arra szeretett volna utalni, hogy teljesen fölösleges összehasonlítani kettejüket, és a vita is parttalan, de a Michelin-csillagos Gordon Ramsay nem értette a hasonlatot, és felesége vetélése miatt még keményebben ment Jamie Olivernek.

Jamie Oliver és Gordon Ramsay 2006-ban. Fotó: Dave M. Benett/Getty Images

A Gordon Ramsay-féle nyilvános vita viszont semmi a tavalyi hírekhez képest, mikor kiderült, hogy összesen hat Jamie Oliver-étterem zár be. A tulajdonos és szakács a Brexitre fogta a döntést, hogy nem tudták fenntartani a minőséget, túlságosan megdrágult az üzemeltetés, úgy fogalmazott, hogy inkább becsukja az éttermeit, minthogy rossz minőségű, napfényt nem látott csirkét rakjon a tányérra. Jamie Oliver úgy érezte, a szuszt is kitapossa belőle a média, aztán majd nyilván megsajnálják, és újraépítik.

Hat bezárásunk volt, a Mark and Spencernek kétszáz, mégis engem raknak a címlapra Cheryl Cole mellé. Ez szemétség.

Egyszerűen Jamie Oliver innovatív csavarjait annyira ügyesen tanulta el a konkurencia, hogy már nem egyedülálló az az otthonos, egyszerű, de jó minőségű konyha, amit a szakács neve képvisel. 2017 decemberében saját vagyonából tett az üzletbe 3 millió fontot (~ egymilliárd forint), januárban pedig a Jamie’s Italian megerősítette, hogy a harminchét helyből csak huszonöt marad, azaz tizenkettőre kerül lakat az Egyesült Királyságban annak érdekében, hogy a többi rendben menjen. Ráadásul februárban olyan dokumentumok kerültek nyilvánosságra, amik szerint a cég 71,5 millió fontos (25,5 milliárd forint) tartozást halmozott fel, ebből 2,2 millió (~785 millió forint) az alkalmazottaknak járt. A Jamie’s Italian képviselete állítása szerint minden ki lett fizetve, de ettől még nem jó ómen, hogy a Jamie Oliver brandje fennmaradjon a gasztroforradalom hullámai után.

Hozzánk ez még nem ért el. A vári Jamie’s Italiant kiszolgáló, Zsidai Roy-féle termelőkonyhán találtak jó pár szabálytalanságokot, és a tulajdonos hálózatának parkolása körüli botrány sem mutat jól az étterem életrajzában , de az embereket ez úgy látszik, ez egyáltalán nem érdekli, Jamie tele van. Nálunk Jamie Oliver még mindig menő, és jócskán le is vagyunk maradva a nyugati országhoz képest, van mit behoznunk. Ami meg Olivert illeti, azt senki nem mondhatja, hogy ne lenne lelkes. Lehet, hogy az étteremlánca már nincs a csúcson, és nem is lesz, az utolsó, öt hozzávalós könyve is őrületes számokat hozott, a brit lista élére került, továbbra is van még mit mondania az egyszerű konyháról. Az a titka, hogy a gasztroanalfabétákat is meg tudja győzni, hogy főzni jó buli és vagány. Aki meg szeretne, találkozzon Jamie Oliverrel Budapesten, egy próbát megér.

Kiemelt kép: Ben Pruchnie/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik