Kultúra

Bezárt az egyik budapesti színház

Egy jogvita miatt szeptemberig nem lesznek előadások a Spinoza Színházban.

Csütörtökön tartották meg az utolsó előadást a dob utcai Spinoza Házban, amelyben több mint tíz éve működik vendéglő és színház egymás mellett. A harmonikus viszony most megromlott, mert a vendéglő üzemeltetője elkezdte akadályozni a színház működését – állítja Sándor Anna, az ingatlan tulajdonosa és a Spinoza Színház igazgatója. Azzal a szerződésben lefektetett feltétellel adta bérbe az éttermet 2008-ban a Holy Bagel Kft.-nek, hogy az biztosítja a színház zavartalan működését. Ezért állapított meg annak idején alacsony, 300 ezer fontos havi bérleti díjat.

A szerződés tíz évre szólt, ami két hónap múlva, június 1-én jár le. Sándor szerint 9 év és 10 hónapon keresztül nem is volt semmi baj, a színház részére minden biztosítva volt.

„Most, hogy a közelmúltban közöltem, hogy a szerződést nem gondolom újabb 10 évre meghosszabbítani, kitört a háború, és Tal Lev Levandovsky, a Holy Bagel Kft. képviselője minden megtesz a színház ellehetetlenítésért. Nem engedi használni sem a ruhatárat, sem a pénztárt, sem a telefont, sem az internetet. Az irodánkat személyesen kipakolta” – mondta Sándor Anna a 24.hu-nak. A szerződésben ugyan nem fektették le tételesen, hogy a „zavartalan működés” pontosan mit jelent, de szerinte egyértelmű, hogy ezek nélkül nem lehet egy színházat működtetni. Jelenleg nem látja biztosítottnak a feltételeket, így április 6-tól ideiglenesen felfüggeszti a színház tevékenységét, amíg nem rendeződik ez az állapot. Állítása szerint több mint ezer jegyet kellene visszafizetnünk, de Tal Lev azt sem engedi meg, hogy ezt a színházban megtegyék. „Így talán majd az utcán vagy a pincében fogjuk mindezt lefolytatni” – mondta.

A Holy Bagel Kft.-nek több  amerikai cég is a tulajdonosa volt. Tal Lev Levandovsky kézbesítési megbízottként tűnt fel a tulajdonos cégek között, Sándor Anna vele áll tíz éve kapcsolatban. Az üggyel kapcsolatban elértük Tal Levet is, aki a telefonban sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta, hogy ellehetetlenítené a színház működését. Az általunk szabott határidőt rövidnek találta a válaszadásra, de állítása szerint ő az írott szerződés minden pontját maradéktalanul betartja, a polgári jogi vita pedig szerinte bíróságon fog rendeződni.

Borítókép: Spinoza Színház/Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik