Kultúra

Átlagos milliomos házaspár, csak megeszik a bejárónőt

Vagy ott van például a pasi, aki azért csajozik, hogy tartózkodási engedélye legyen. Indul a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, íme, néhány ajánlat bőségzavar ellen.

Kutyák szigete

Nagy baj már nem lehet azzal a filmfesztivállal, amelyik egy Wes Anderson filmmel nyitja meg kapuit, márpedig a Titanic így tesz a ma esti nyitóvetítésen. A sztori egy kisfiút követ, aki elveszett kutyusát próbálja megtalálni egy fiktív Japánban, ahol a kóbor kutyák egy nagy szemétszigetre száműzve tengődnek – mindez Wes Anderson utánozhatatlan stílusában, ráadásul stop motion bábanimációval. Kollégánk már látta, és imádta a filmet, itthon a Titanicon lesz először látható.

Lelepleződtek a rasszista macskások Berlinben
Nem kell kutyásnak lenni ahhoz, hogy az ember imádja Wes Anderson filmjét.

A rabbi meg a lánya

És akkor a zárófilmről is essen néhány szó, mert hasonlóképpen érdekes darab: itt két Rachel, Weisz és McAdams okoz felbolydulást egy londoni ortodox zsidó családban, sőt, az egész közösségben. Weisz karaktere meglepetésszerűen visszatér a városba, amely gyakorlatilag kitagadta, amiért annak idején kiderült, tiltott vonzalmat táplál McAdams karaktere iránt, nem is viszonzatlanul. A visszatérés persze felkavar mindent, a szerelem újraéled, akadály viszont van bőven. Egyelőre nem tudni magyar bemutatóról, így csak a Titanicon lehet biztosan megnézni a filmet.

Egy sármos férfi

Az idei Titanic versenyprogramja tele van elsőfilmesekkel, ez a dán film is egy ilyen darab. A történet egy iráni származású, Dániában élő férfi körül forog, akinek sürgősen meg kellene oldania a tartózkodási engedélyének kérdését, ezért ismerkedni kezd, hátha valamelyik nővel összejön valami komolyabb. Így is lesz, de a dolog nem olyan egyszerű, ugyanis időközben valakinek beleköpött a levesébe, aki nem hagyja mindezt szó nélkül.

A hattyú

Bár az ázsiai és a perzsa filmgyártás is kapott egy-egy szekciót, a Titanic ebben az évben kiemelten foglalkozik Izlanddal, két doku, két nagyjátékfilm és egy sor rövidfilm is műsorra kerül. Bár a focis dokut (A vulkán belseje) is érdemes lehet megnézni a stadionok országában, én mégis A hattyú című filmet ajánlom, melyben egy kislány nem teljesen felhőtlen kalandjait követhetjük a vidéki Izlandon.

Veszett vidék

Egy jó western mindig belefér, a Titanicon is akad, de hogy ne legyen teljesen elhasznált az ötlet, a Vadnyugat helyett Ausztráliában járunk, ahol egy fekete őslakos önvédelemből lelő egy fehér férfit, így feleségével együtt menekülnie kell, minthogy vérdíjat tűztek ki a fejükre. Miközben a páros a vadonba menekül, a helyiek egyre kevésbé biztosak abban, hogy tényleg üldözni kell-e őket – jó kis igazság versus rasszizmus mese ez, ha a Titanicon nem férne bele, lesz mozis bemutató is április 19-én.

Az aprót megtarthatod

Amerikai független filmes miniszekciót is kapunk, a három film egyike egy furcsa, keserédes szerelmi történet két emberről, akik az autisták támogatócsoportjában találkoztak, és furcsa szerelem bontakozik ki közöttük. Amellett, hogy üdvözlünk minden történetet, ami emlékeztet arra, hogy a szerelem nem a tökéletesen „normális”, felső középosztálybeli, átlagon felüli külsejű fiataloknak van fenntartva, ez a film az (ön)elfogadásról is elmond néhány dolgot.

Kannibálok egylete

Horrorszekció is van, persze, a kínálat legérdekesebb felütését pedig ez a brazil film szállítja, melynek főszereplői egy gazdag házaspár, akiknek az a furcsa szokásuk van, hogy időnként megeszik a szobalányt vacsorára. Aztán persze ebbe is bekavar az üzlet, az ember már kannibál sem lehet nyugodtan.

Nem vagyok boszorkány

Ez is egy elsőfilm, a zambiai Rungano Nyoni az afrikai nők életéről mesél ebben a furcsa, szatirikus humorral és drámával ugyanúgy operáló filmben, mely elhozta a Brit Filmakadémia elsőfilmeseknek járó díját. Egy kilencéves kislányt követünk, akit boszorkánysággal vádolnak meg, mert a babonák lángja arrafelé még magasan lobog. A kislányt egy táborba viszik, ahol hozzá hasonlóan boszorkánysággal vádolt embereket tartanak fogva, a szökésért pedig borzalmas büntetés jár: kecskévé változtatják. A kislány azonban nem biztos, hogy kér ebből az életből.

American Valhalla

A Titanicon hagyományosan erős a dokufelhozatal, idén például Ágnes Varda Oscar-jelölt Arcélek, útszélek című dokuja is műsoron lesz, a legizgalmasabb a kínálatból mégis talán ez a zenés doksifilm lesz, mely a Queens Of The Stone Age frontembere, Joshua Homme és Iggy Pop együttműködésében született album és turné megszületéséről mesél.

Genezis

Bogdán Árpád filmjéről, melyben a romagyilkosságok történetét dolgozza fel, már eddig is sokat beszéltünk, és persze széles körben is látható lesz a magyar mozikban is, ugyanakkor a Titanicon is kap két gálavetítést, ha valaki nem bírná kivárni az április 12-i premiert.

Fontos bemutatni a romagyilkosságokat, de nem így
A Genezis mintha az egész rendszert felmentené a felelősség alól.

Nem Ravasz, Nincs Agy – csak Oroszország

Ennél dilisebb filmet nem biztos, hogy össze tudott volna vadászni  Titanic, naná, hiszen az orosz mindennapokba pillanthatunk be ezen a teljesen őrült kulcslyukon. Ez egy road movie, melyben főhősünk, akinek esélye sincsen lakáshoz jutni, megtudja, hogy apjának bizony van egy kecója, és csak el kell vinnie az öreget az idősek otthonába, hogy beköltözhessen. Igen ám, de az csak út közben derül ki, hogy az öreg nemcsak hogy nem egyszerű eset, de volt maffiózó is, és a kaland hatására veszélyesen visszatér belé az élet.

A fenti persze csak aprócska ízelítő, a teljes program itt, a buli pedig holnap indul!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik