Kultúra

Újra mozikba kerül Enyedi Ildikó első játékfilmje

Visszatér a vásznakra Az én XX. századom, amelyért Cannes-ban Arany Kamerával tüntették ki a rendezőnőt.

Márciusban újra mozikba kerül Az én XX. századom, Enyedi Ildikó 1989-ben készült és a cannes-i filmfesztiválon Arany Kamerával díjazott első játékfilmje. A Magyar Filmlaborban restaurált alkotás díszelőadása március 3-án lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban – számolt be róla az MTI.

Az én XX. századom digitálisan restaurált változatának bemutatója volt a februárban rendezett Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon volt teltház előtt. A felújított változatot a Magyar Filmlaborban készítették el a film operatőre, Máthé Tibor közreműködésével az eredeti kameranegatív és hangszalag felhasználásával.

A Filmarchívum Igazgatósága és a Pannonia Entertainment együttműködésében mozikba kerülő alkotás felújított változatának március 3-i díszbemutatója előtt Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója mond köszöntőt, majd Máthé Tibor operatőrrel beszélget Fazekas Eszter filmtörténész, a Filmarchívum restaurálási menedzsere.

A filmet az Uránia Nemzeti Filmszínház mellett a budapesti Tabán moziban és többek között Pécsett, Szegeden, Kecskeméten, Cegléden, Makón, Szolnokon és Jászberényben is vetítik majd digitálisan restaurált képpel és hanggal, angol felirattal.

Enyedi filmjében a 20. századdal egyszerre érkezik Magyarországra Dóra és Lili, az egymástól csecsemőkorukban elválasztott ikerpár (mindkettejüket Dorota Segda alakítja), akik azóta is külön utakon járnak. Dóra, a könnyelmű szélhámosnő, és Lili, az anarchista egyszerre szállnak le az Orient Expresszről, de továbbra sem találkoznak. Z. úr (Oleg Yankovskiy), a különös arisztokrata külön-külön ismeri meg a két lányt, akik számára eggyé olvadva testesítik meg a tökéletes nőt.

Kiemelt kép: Budapest Stúdió Vállalat/Freihändler Filmproduktion GmbH

Ajánlott videó

Olvasói sztorik