Kultúra

Enyedi Ildikó felszabadult, és nem nyomasztja az Oscar

Egy évvel a Testről és lélekről berlini sikerei után az MTI kérdezte a rendezőt a Berlinalén, ahol levetítették Enyedi Az én XX. századom felújított változatát.

Az 1989-as filmje kedd esti világpremierjén Enyedi Ildikót nagyon meghatotta a fogadtatás, a jegyeket pár óra alatt elkapkodták, a teltházas mozi előtt pedig sokan álltak sorban, hátha mégis bejutnak. Az én XX. századom annak idején a Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera-díjat.

Enyedi szívesen tért vissza Berlinbe, és a közmédiának azt mondta, hogy nem érez nyomást az Oscar-gála miatt.

Voltam én már fönt és lent is, és olyan időszak is volt, amikor azon gondolkodtam, hogy elmegyek takarítani, hogy eltartsam a gyerekeimet. Felszabadult vagyok, és végtelenül boldog, hogy dolgozhatok.

A rendező kifejezetten szerencsésnek érzi magát, hogy az előző két év magyar Oscar-díjasait is megkérdezheti a tapasztalataikról, felkészülhet a március 4-i Los Angeles-i gálára.

Én most csak örülni akarok, mindannak, ami eddig történt, és annak, hogy úgy tűnik, talán tényleg tudok tovább dolgozni, és egyszerűen nem hagyom, hogy ezt bármi elrontsa. Ez van.

Végül a rendező a következő projektjéről nyilatkozott: a Testről és lélekről után a Füst Milán regényét, A feleségem történetét dolgozza fel, de még rengeteg előkészítési munkálat előtt áll a stáb, illetve várni kell a női főszereplőre, Léa Seydoux-ra is.

Világhírű francia színésznővel forgatja új filmjét Enyedi Ildikó
A Bond-lányként is ismert Léa Seydoux főszereplésével készül az alkotás, amely egy Füst Milán-adaptáció lesz.

Kiemelt kép: Kallos Bea/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik