Tech

Életmentő funkcióval bővülhet az asztronauták űrruhája

Aki látta a Sandra Bullock főszereplésével készült Gravitáció-t, annak már lehet némi elképzelése arról, hogy mekkora problémát jelent, ha valamilyen oknál fogva az űrben dolgozó asztronauták elszakadnak az űrjárművüktől, a súlytalanságban teljesen elvesztve a kontrollt az űrruhájuk „irányítása” felett.

Az ilyen helyzetek kezelésére dolgoznak egy olyan, részben a NASA finanszírozta technológián a Draper nevű cégnél, ami egyetlen gombnyomásra biztonságba navigálja az összezavarodott, tájékozódni képtelen űrhajósokat.

A „Take Me Home”-ra keresztelt fejlesztés olyan speciális hardverek és szoftvereket tartalmazó kiegészítő lesz a jelenleg is használt szkafanderek mellé, ami tényleg egyetlen érintést követően képes lenne arra, hogy teljesen automatikusan biztonságba juttassa az űrruha viselőjét.

A Nemzetközi Űrállomáson dolgozó asztronauták persze most sem tehetetlenek ilyen helyzetekben, hiszen a szkafanderek fel vannak szerelve az apró fúvókákkal dolgozó SAFER jetpackkel, így az űrlétesítménytől eltávolodó űrhajósok vissza tudnak navigálni az űrállomáshoz, viszont csak manuális vezérléssel, ami vészhelyzet és orientációs problémák esetén egyáltalán nem könnyű feladat.

Ezt a megoldást váltaná ki a „Take Me Home”, ami emberi közbeavatkozás nélkül végezné a feladatát. A Draper egyébként nem kizárólag asztronautáknak szánná a fejlesztés alatt álló technológiát, hiszen a különleges szenzorokkal felszerelt kiegészítő akár tűzoltóknak is hatalmas segítség lehet, amennyiben egy lángokban álló épület átláthatatlan füstfelhőjében problémát okozna a tájékozódás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik