Kultúra

Az idei Golden Globe is a ruhákról szól majd, de nem úgy

Vasárnap osztják a Golden Globe-díjakat, ám ezúttal nem a filmek, inkább a zaklatás elleni kiállás áll majd a középpontban. De azért lesz miért izgulni a mozis és a tévés mezőnyben is.

Ez lesz Hollywood első nagy eseménye a Weinstein-botrány kipattanása óta, ami érezhetően hosszú árnyékot vet majd az amúgy csilli-villi gálára.

A szőnyeg persze most is vörös lesz, és mindenki a ruhákra koncentrál, idén azonban egy másik szín uralja majd az estét: a fekete.

A sztárok egy része ugyanis tiszta feketében érkezik majd a díjátadóra, így tiltakozva a Hollywoodban zajló zaklatások ellen, amelyek az ősszel kezdtek el tömegesen a felszínre törni. A felhívást a befolyásos női filmeseket és sztárokat tömörítő Time’s Up-mozgalom tette közzé, amelynek már a neve is arra utal, hogy korszakváltást szeretne elérni a nemek egyenlősége terén. Ennek érdekében nemcsak ilyen látványos akciókat tervez, de jogi segítséget is akar nyújtani a zaklatások áldozatainak. Sok színésznő jelezte, hogy feketében érkeznek a gálára, többek között Jessica Chastain, Julianne Moore, Jennifer Lawrence, Susan Sarandon és Meryl Streep is. Igaz már belső harcok is kirobbantak a mozgalomban: a Weinstein-botrányt részben kirobbantó Rose McGowan például képmutatással vádolta meg Streepet, mert szerinte a színésznő évtizedekig szemet hunyt a producer szokásai felett.

Ruhákkal és szavakkal

A színésznők mellett férfi sztárok is utaltak már rá, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez. Arra persze sokan kíváncsiak, hogyan fog ez kinézni, tekintve, hogy a férfiak eleve fekete szmokingban, nyakkendőben és cipőben szoktak érkezni a gálára. Néhányan gúnyolódtak is azon, mennyire tipikus, hogy a férfiak gesztusa egyben ilyen kényelmes is a számukra. Mindenesetre Dwayne Johnson, Kevin Smith, Mark Ruffalo és még páran jelezték, hogy szolidaritást vállalnak a feketét hordó nőkkel. Az egyik neves, hollywoodi hírességeket öltöztető stylist pedig finoman utalt rá, hogy az ő „srácai” mind feketét kértek az idei gálára, és talán nem ez a legszerencsésebb időpont, hogy bárki a színes ruhakölteményével próbáljon kitűnni. Az biztos, hogy ez alól most nem lehet kibújni, bárhogy is öltözik valaki, mindenképpen állásfoglalásként fogják értelmezni.

Nemcsak a ruhák lesznek beszédesek, de a megszólalások, sőt, még az elhallgatások is. Nagyobb tétben mernénk fogadni, hogy a győztesek közül sokan szóba hozzák majd az egész metoo-ügyet a köszönőbeszédeikben. Akárcsak az est házigazdája, a politikai humorban járatos Seth Meyers, aki késő esti műsorában sem szokott visszariadni a kényesebb témáktól.

Ha a cél, hogy az este csak az ünneplésről szóljon, nem én vagyok a jó választás. Ha viszont beszélni akarunk arról, mi zajlik mostanában körülöttünk, le tudok tenni valamit az asztalra

– mondta Meyers.

Seth Meyers Fotó: Michael Loccisano/Getty Images for Worldwide Orphans)

És tényleg ő tűnik a megfelelő választásnak, hisz nem olyan simulékony és tenyérbemászó, mint a tavalyi házigazda, Jimmy Fallon volt, aki valószínűleg pár laza viccel venné el a téma élét, hogy túl legyünk a nehezén, és végre mindenki jól érezhesse magát. Viszont nem is olyan gátlástalan, mint Ricky Gervais, aki négy éven át alázta porig a jelen lévő sztárokat a Golden Globe házigazdájaként, és feltehetően a mostani botrányok kapcsán sem lenne képes magában tartani a minden határon túllépő, vállalhatatlan poénjait. Ami olykor rettentő szórakoztató tud lenni (Casey Affleck és Woody Allen például biztos nem tenné zsebre, amit kap), de egy ilyen kényes ügyben nem túl konstruktív megoldás.

Meyers jelezte, hogy már a nyitómonológban is szóba hozza majd a metoo-t, és bizonyára később is visszatér majd rá a díjazottak kapcsán.

Tévés sztárparádé

Merthogy közben díjakat is osztanak majd, és a jelöltek között akadnak olyanok, amelyek megkerülhetetlenné teszik a szexizmus témáját. Az egyik legnagyobb esélyes például a férfiak uralta világban játszódó A szolgálólány meséje, amely nagyon ráérzett a korszellemre – és szerencsére még jó is. Hatalmas meglepetés lenne, ha nem a Margaret Atwood regényéből készült feminista disztópia nyerne a legjobb drámai sorozatnak kategóriában, még úgyis, hogy nagy közönség- (Trónok harca, Stranger Things) és kritikuskedvencekkel (This is Us) áll versenyben. A vígjátékok között is van olyan sorozat, amely tematizálja a szexuális zaklatást: a társadalmi témákat feszegető SMILF, amely egy egyedülálló anyuka mindennapi küzdelmeiről szól. Mégis valószínűbb, hogy a tíz év után újabb évaddal visszatérő sitcom, a Will & Grace kapja majd a díjat.

A tévésorozatok vonzerejét jelzi, hogy elképesztő sztárparádét látunk a tévés mezőnyben is. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Robert De Niro, Jude Law, Geoffrey Rush és Ewan McGregor is verseng egymással, a női jelöltek között pedig olyanok tűnnek fel, mint Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Elisabeth Moss, Susan Sarandon vagy Maggie Gyllenhaal. Utóbbit az amerikai szexipar kialakulásáról szóló Fülledt utcákért jelölték, amelyben egy olyan prostituáltat alakít hihetetlen érzékenységgel, aki nem hajlandó egyetlen stricinek sem alávetni magát. Ő nagyon megérdemelné a legjobb színésznőnek járó díjat, de sejthető, hogy az amúgy mindig nagyszerű Elisabeth Moss elhappolja előle A szolgálólány meséje főszerepével. Az külön szomorú, hogy a zseniális Fülledt utcákat más kategóriában egyáltalán nem jelölték, pedig a mi év végi toplistánkon is második helyen végzett.

Elisabeth Moss, Fotó: Jason LaVeris/Getty Images/FilmMagic

Sötét titkok mindenhol

A mozifilmek közül egy fantasy, A víz érintése gyűjtötte be a legtöbb jelölést. Guillermo del Toro filmje éppolyan varázslatosnak tűnik, mint A faun labirintusa és az Öröggerinc volt, csak a spanyol polgárháború helyett most a hidegháborús Amerika nyújtja a hátteret a mexikói rendező sötét tündérmeséjéhez. Hat jelöléssel liheg a nyakában a szabad sajtót mennybe menesztő A Pentagon titkai, amely Sielberg színes, szélesvásznú válasza a Trump-korszakra. A Pentagon titkai nemcsak időszerű témája miatt számít esélyesmnek, a star power is mellette szól. Ebben a filmben játszik először együtt Meryl Streep és Tom Hanks – mindkettejüket jelölték is természetesen a színészkategóriákban.

Szintén hat jelölése van az Erőszakikat rendező Martin McDonagh új filmjének. A Három óriásplakát Ebbing határában fekete humor és dráma határán mutatja be egy kisvárosi anya elkeseredett küzdelmét mutatja be a hatóságok ellen, akik nem találták meg a lánya gyilkosát. A legjobb dráma kategóriájába pedig beleszólhat a Szólíts a neveden is, amelynek sokan Oscar-esőt is jósolnak.

James Franco, Fotó: New Line Cinema/A24

A vígjték/musical kategória nagy esélyesének egy horror számít, a Tűnj el!, amely a tavalyi év legváratlanabb sikere volt. Jordan Peele filmje valóban filmjének valóban maró humora van, ennek ellenére mégis sokan kiakadtak, hogy nem a drámai filmek között jelölték. Volt, aki a feketék, más pedig a horror műfajának diszkriminációját sejtette az ügy mögött, többen pedig opportunizmussal vádolták az alkotókat, akik a díj reményében nem mertek beszállni a komoly presztízsfilmekkel való versenybe. A mezőny mindenesetre itt is baromi erős: Greta Gerwig édesbús vígjátéka, a Lady Bird például több száz kritika után is 99 százalékon áll a Rotten Tomatoeson, de James Franco egyszerre vicces és megható The Disaster Artistját is körberajongták az amerikai kritikusok.

Arccal az Oscar felé

A legjobb idegen nyelvű filmek közé sajnos nem került be a Testről és lélekről, több európai film viszont igen. Itt Robert Östlund maró szatírája, A négyzet lehet ismerős a magyar nézőknek, amely nemcsak a cannes-i Aranypálmát nyerte el tavaly, de a legjobb európai filmnek járó díjat is elhappolta Enyedi Ildikó filmje elől. Az Oscarra még van esélye Testről és lélekrőlnek, ugyanis decemberben rákerült a szűkített listájára, amelyen már csak kilenc film szerepel.

Borítókép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik