Kultúra

Spielberg új mozija, a Wonder Woman és a Dunkirk az év legjobb amerikai filmjei között

Az Amerikai Filmintézet közzétette 2017 legsikerültebb produkcióinak 10-es listáját.

A Steven Spielberg rendezésében készül A Pentagon titkai című sajtódrámát, Luca Guadagnino Szólíts a neveden című alkotását, a második világháborús Dunkirköt és a Wonder Womant is beválogatta a 2017-es év legjobb amerikai filmjeit felvonultató tízes listájára az Amerikai Filmintézet (AFI) – írja az MTI.

Az AFI által közzétett listára felkerült Jordan Peele Tűnj el! című horrorja, az elsőfilmes Greta Gerwig felnőtté válásról szóló, Lady Bird című drámája, Guillermo del Toro A víz érintése című fantasyje, a Michael Showalter rendezte Rögtönzött szerelem, Martin McDonagh Három óriásplakát Ebbing határában című drámája és Sean Baker Floridai álom című drámája is.

Bejelentkezett az Oscarért Greta Gerwig első rendezése
A felnőtté válásról szóló Lady Bird című alkotást választották a legjobbnak a New York-i filmkritikusok.

Az 1967-ben alapított Amerikai Filmintézet minden évben kiadja a listát, de nem állít fel rangsort a produkciók között. A legjobbnak tartott alkotásokat kritikusok, filmtörténészek, televíziós és filmszínészek, valamint az intézet vezetőinek véleménye alapján válogatják ki.

Az AFI közleménye szerint a kiválasztott alkotások

gazdagítják az amerikai filmművészetet, inspirálóan hatnak a közönségre és a művészekre egyaránt, és nyomot hagynak az amerikai társadalomban.

A szervezet listája rendszerint minden évben jól jelzi a Arany Glóbusz- és az Oscar-gála várható díjazottjait.

A filmintézet a televíziós alkotások tízes listáját is elkészítette, felkerült rá többek között a Trónok harca, a Hatalmas kis hazugságok, a Stranger Things és A szolgálólány meséje.

Spielbergé az év legjobb filmje
Legalábbis így látja az egyik legrégebbi amerikai filmes testület, a National Board of Review of Motion Pictures, amely A Pentagon titkainak ítélte az év legjobb filmjéért járó díjat.
Kiemelt kép: 20th Century Fox, Warner Bros. Pictures

Ajánlott videó

Olvasói sztorik