Kultúra

Bejelentkezett az Oscarért Greta Gerwig első rendezése

A felnőtté válásról szóló Lady Bird című alkotást választották a legjobbnak a New York-i filmkritikusok.

Az elsőfilmes Greta Gerwig Lady Bird című, felnőtté válásról szóló drámája tetszett idén a legjobban a New York-i Filmkritikusok Körének (NYFCC), amely bejelentette idei díjazottjait.

A Lady Bird főszereplője, Saoirse Ronan a héten már a Gotham-díjat is megkapta, s most a New York-i kritikusoknál is győzött. Az egyik legrégebbi amerikai filmes testület, a National Board of Review (NBR) ugyancsak díjazta a Lady Birdöt, tőlük a rendezés és Laurie Metcalf mellékszereplő kapott díjat a napokban – írja az MTI.

Az idei filmes díjszezon kezdetén a független Spirit Award jelölései, a Gotham-díjak, az NBR díjai és a New York-i Filmkritikusok Körének elismerései is számos olyan filmre irányítják rá a figyelmet, amelyek máskülönben nem nagyon ragadnák meg az Oscarokról döntő amerikai filmakadémia tagjainak figyelmét – mutatott rá a The Hollywood Reporter.

A Lady Birdöt máris sok szakértő sorolja az Oscar-mezőnybe, ráadásul az értékeléseket összegző Rotten Tomatoes szerint az alkotás kritikai fogadtatása egyelőre 100 százalékig pozitív.

A NYFCC a legjobb színész díját Timothee Chalametnek adta a Szólíts a neveden című filmben nyújtott alakításáért. A 21 éves színész a legfiatalabb, akit a New York-i kritikusok valaha ezzel a díjjal elismertek. Chalamet korábban megkapta ezért a szerepéért a Gotham-díjat és az NBR díját is.

A rendezői díjat a Floridai álom című drámát forgató Sean Baker kapta, a legjobb férfi mellékszereplő pedig a film sztárja, Willem Dafoe lett. Legjobb női mellékszereplőnek Tiffany Haddish-t választották a Girls Trip című vígjátékban nyújtott játékáért.

A Paul Thomas Anderson rendezésében és Daniel Day-Lewis főszereplésével készült Fantomszál című, az ötvenes évek Londonjában játszódó filmje forgatókönyvéért lett díjazott. A legjobb első filmnek pedig Jordan Peele Tűnj el! című horrorját szavazták meg a New York-i kritikuskör tagjai.

Az év horrorját vígjátékként nevezték a Golden Globe-ra
Sokan kiakadtak, akik szerint a Tűnj el! nem a megfelelő kategóriába került.

A legjobb operatőri munkáért járó díjat Rachel Morrisonnak ítélték oda a Mudbound fényképezéséért. A NYFCC először választott ebben a kategóriában női díjazottat. Az elismerés azért is fontos, mivel növeli annak esélyét, hogy az Oscar történetében először női operatőr is jelölést kapjon majd az amerikai filmakadémiától.

Az animációk közül a Pixar stúdióban készült Coco győzött, a dokumentumfilmeseknél pedig Agnès Varda Visages, villages című munkája. A legjobb idegen nyelvű film díját Robin Campillo 120 dobbanás percenként című, AIDS-aktivistákról szóló dokudrámája kapta, amely a kilencvenes évek Párizsában játszódik.

A NYFCC díjait január 3-án adják át. A héten még a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége is szavaz díjairól.

Kiemelt kép: Scott Rudin Productions

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik