Kultúra

Spielbergé az év legjobb filmje

Legalábbis így látja az egyik legrégebbi amerikai filmes testület, a National Board of Review of Motion Pictures, amely A Pentagon titkainak ítélte az év legjobb filmjéért járó díjat.

A Pentagon titkai (The Post) nagyszerűen elkészített film, amely kitűnően rezonál az aktuális világra is

– fogalmazott közleményében az NBR elnöke, Annie Schulhof. Az NBR kedden hirdette ki díjazottjait a Twitteren. A legjobb film trófeáját elnyerő sajtódrámában, amely a The Washington Postban megjelentetett titkos Pentagon-iratokról szól, Tom Hanks Ben Bradlee szerkesztőt, Meryl Streep pedig a kiadó vezetőjét, Katharine Grahamet játssza. A szervezet a két színészt külön is díjazta: a legjobb színésznő és a legjobb színész díját kapták alakításukért. A Fox és a DreamWorks közös produkciójában készült A Pentagon titkai forgalmazása december 22-én kezdődik Észak-Amerikában, hozzánk viszont csak jövő februárban érkezik. Trailer már van, íme.

Az NBR emellett az év legjobbjai közé sorolta Paul Thomas Anderson karácsonykor debütáló Phantom Thread című filmjét is  Daniel Day-Lewis főszereplésével, ez a film kapta a legjobb forgatókönyv díját is. A legjobb rendező a Lady Bird című első filmjével jelentkező Greta Gerwig lett, míg a film szereposztásából Laurie Metcalf a legjobb női mellékszereplő díját nyerte el, egy nappal az után, hogy a főszereplő Saoirse Ronan megkapta a legjobb színésznő Gotham-díját.

A legjobb férfi mellékszereplő  Willem Dafoe lett a Floridai álom című filmben nyújtott játékáért, és újabb díjat kapott a már eddig is nagy fesztiválkedvenc Szólíts a neveden: az NBR a film színészét, Timothee Chalamet-et áttörő alakításáért jutalmazta. A film valóban gyönyörűszép, mi is írtunk róla.

Liliomtipró melegekről szól az év legszebb romantikus filmje
A már most Oscar-esélyesként emlegetett Szólíts a neveden a homoszexualitás helyett a szerelmet ünnepli.

A testület legjobb filmeket gyűjtő toplistájára a Floridai álom és a Szólíts a neveden mellett a The Disaster Artist című film is felkerült, amelyet egyúttal a legjobb adaptált forgatókönyvért is díjaztak. A további győztesek között szerepel a Coco, mint legjobb animációs film, a Wonder Woman rendezője, Patty Jenkins és főszereplője, Gal Gadot, akik a Spotlight-díj nyertesei lettek. Angelina Jolie First They Killed My Father című, a kambodzsai népirtást felidéző filmje a Szólásszabadság-díjat kapta. A legjobb idegen nyelvű film díjával Samuel Maoz Foxtrot című izraeli drámáját ismerték el.

Az 1909-ben alapított, filmesekből, filmkedvelőkből, tanárokból, diákokból és történészekből álló, New York-i székhelyű non-profit NBR a filmművészet elkötelezett támogatója, díjait és a legnagyobb sztárok részvételével rendezett díjátadó gálavacsoráját kiemelt figyelem övezi, tavaly Kenneth Lonergan brutális drámája, A régi város lett a legjobb film, az idei díjakat január 9-én adják át. Díjazottjainak bejelentése az amerikai díjszezon bevezető, fontos eseményei közé tartozik, innen már szinte a kanyarban látható az Oscar-szezon.

Kiemelt kép: DreamWorks/20th Century Fox

Ajánlott videó

Olvasói sztorik