Kultúra

Egy új-zélandi függetlenfilmes fogja megmenteni a Thor-szériát?

Hétfőn kijött a Thor: Ragnarok legelső előzetese, amelynek menőségétől mindenki lehidalt, olyannyira, hogy 136 milliós megtekintésével megdöntötte a Disney és a Marvel 24 óra alatt legtöbbet kattintott előzetes rekordját. Azokban, akik nem követték nyomon az új film készülésének hátterét, felmerülhet a kérdést, hogy a Thor második része után – amely joggal számít a Marvel-széria legnépszerűtlenebb filmjének – miképp születhetett egy ennyire laza, már-már deadpooli iróniát megidéző előzetes a harmadik Thor filmhez? A válasz a rendezőválasztásban rejlik.

Sokan meghökkentek, amikor kiderült, hogy a legújabb Thor-filmet az új-zélandi függetlenfilmes, Taika Waititi fogja rendezni, ugyanis a meglehetősen egyedi stílusú rendezőnek nem sok köze van a szuperhősfilmekhez. Bár forgatott már különleges képességekkel rendelkező lényekről, a Hétköznapi vámpírok című, a vámpírőrületet kiparodizáló áldokumentumfilmje nem igazán hasonlítható össze a hatalmas költségvetésű, látványorientált képregényfilmekkel. Ezen túl még annyiban kapcsolódik a képregényfilmes műfajhoz, hogy színészként feltűnt a kritikusok és fanok által egyaránt gyűlölt Zöld lámpásban, de ha Ryan Reynoldsnak meg tudtunk bocsátani, akkor neki is nézzük el ezt a tévedést.

Szerzői filmeseket elég kockázatos egy hollywoodi blockbuster megrendezésére szerződtetni. A Marvel többször próbálkozott sajátos kézjegyekkel rendelkező rendezők felkérésével, ez bizonyos esetekben kifejezetten jól sült el, ilyen volt például a Shane Black (Halálos fegyver, Durr, durr és csók, Rendes fickók) által rendezett Vasember 3, de bele is buktak már egy ilyen projektbe, amikor Edgar Wright (Haláli hullák hajnala, Scott Pilgrim a világ ellen) kreatív nézeteltérések miatt otthagyta A Hangya rendezői székét.

Waititi a sajtóhírekből kiindulva zökkenőmentesen dolgozott a Marvel égisze alatt, nem titkolt célja az volt, hogy az eddig meglehetősen sötét hangvételű Thor-szériát feldobja egy kis humorral.

Ahányszor megkérdezték tőle, mire számíthatunk az új Thor-film kapcsán, mindig a humorról beszélt, egyszer viccelve azt nyilatkozta, hogy

Csak fogom a második részt és feltöltöm poénokkal.

Máskor kicsit komolyabban arról beszélt, hogy

Azt szeretném, hogy a nézőközönség örömittasan hagyja el a mozit.

Furcsa is lenne, ha a Marvel felbérelne egy, a humoráról ismert rendezőt, csak hogy utána ne engedje viccelni. Már az első promóvideók is nagy népszerűségnek örvendtek, Waititi két rövid, a Hétköznapi vámpírokhoz hasonló stílusú humoros mini-áldokumentumfilmet forgatott Thorral a főszerepben. Az elsőből kiderül, hogy a félisten azért nem vett részt az Amerika Kapitány: Polgárháború eseményeiben, mert irodista haverjával, Darryllel lógott Ausztráliában, a második pedig arról szól, hogy Thor halálra idegesíti lakótársát, Darrylt.

Szerencsés párosításnak bizonyult Waititi és Chris Hemsworth, ugyanis a Thort alakító színész a harmadik rész előkészületeinél elmondta, hogy szerinte a Thor-filmeknek több humorra van szüksége. Emiatt nagyon örült, hogy Waititi ült a rendezői székbe, hiszen már korábbról ismerte a munkásságát. Ráadásul Hemsworth kifejezetten tehetséges komikus (ezt már bizonyította a Saturday Night Live-ban és a Szellemirtókban is), úgyhogy a két művész találkozásának köszönhetően remélhetőleg nagyon szórakoztató és innovatív Thor-film fog a mozikba kerülni.

Waititi neve egyébként nem az új Thor-filmmel vált ismertté, több, nemzetközi sikereket elérő alkotást készített az elmúlt években. 2005-ben Oscar-díjra jelölték legjobb kisfilm kategóriában a Two Cars, One Night című alkotásáért, és a nemzetközi elismerés hatására elegendő támogatást kapott ahhoz, hogy elkészítse első nagyjátékfilmjét.

A Sas kontra cápa tökéletesen vegyíti a különcség fájdalmas és komikus oldalát, a meglehetősen gyerekes főszereplőt Waititi rendszeres szakmai partnere, Jemaine Clement játssza. A 2010-es Boy, amely egy kissrácról szól, akinek váratlanul visszatérő apját Waititi alakítja, nézettségi rekordokat döntött Új-Zélandon. Időközben Waititi rendezett sorozatrészeket is (Slágermájerek, Super City, Gyíkarcok), de az igazi áttörést a 2014-es Hétköznapi vámpírok jelentette.

A Waititi és Clement által írt és rendezett film – melyben ők játsszák a főszerepeket is – kijutott a szigetországból, köszönhetően a kritikai sikernek és a film amerikai forgalmazásához indított kickstarter kampánynak. A szerencsétlenkedő wellingtoni vámpírokat bemutató áldokumentumfilm zseniálisan parodizálta ki az ismert vámpírmítoszokat – nálunk is nagy sikere volt, a Titanic közönségdíját hozta el. Tavaly a Vademberek hajszájával aratott nagy sikert, ami a valaha volt legtöbb bevételt hozó új-zélandi film lett, a kritikusok pedig agyondicsérték.

A Wes Anderson Holdfény királyságára emlékeztető, egyszerre szívmelengető és szarkasztikus vígjáték egy bajkeverő árva kisfiú és egy morcos öregember kalandját mutatja be, ahogy véletlenek folytán arra kényszerülnek, hogy a gyönyörű, de veszélyes új-zélandi erdőkben bujdokoljanak, ugyanis a gyermekvédelmisektől kezdve az erdei vadászokig mindenki őket akarja elfogni. A zsémbes öreget a Jurassic Parkból ismert Sam Neill alakítja, aki egyébként a Thor: Ragnarokban is fel fog tűnni.

Természetesen az új-zélandi rendezőt többször kérdezték arról, hogy szerinte miért őt kérték fel a Thor: Ragnarok rendezésére, Waititinek pedig megvan a véleménye a Marvel rendezőválasztási taktikájáról:

Állandóan fura embereket választanak a filmjeik elkészítéséhez. Szerintem ez remek. Ez zseniális taktika, komolyan. Miért választanák az egyértelmű megoldást? […] Ha egy bizonyos filmet szeretnél csinálni, nem azt fogod választani, akinek a legutóbbi filmje olyan volt, mint amilyen filmet te szeretnél. Mert akkor ez megint ugyanaz a film lesz és így unalmassá válik, ami a nézők számára egyértelmű lesz. Olyanokat kell találnod, akik nagyon furák – mint én -, akik soha nem csináltak még ilyet korábban. Aztán segíted és formálod őket, emellett ügyelsz rá, hogy ne költsék el az összes pénzt bőrdzsekikre.

Rácz Viktória

Ajánlott videó

Olvasói sztorik