Kultúra

Lugosi Béla nemcsak Drakula, de Jézus bőrében is otthon érezte magát

A fiatal színész még élete első nagy színpadán, Temesváron öltötte magára a Megváltó ruháját.

Az 1882-ben, Blaskó Béla Ferenc Dezsőként született Lugosi tizenkét évesen hagyta ott az iskolát, majd néhány alkalmi munka után a színházban találta meg élete értelmét. 1910-ig Temesváron, majd a következő évben a Szegedi Nemzeti Színházban játszott, de 1911-ben már Budapesten találjuk, ahol először kisebb színházak (Magyar, Királyi, Palota) darabjaiban tűnt fel, 1912-ben viszont a csúcsra ért: szerződtette a Nemzeti Színház.

A következő években számos darabban játszott, így a Mária Magdolnában például Jézus Krisztus szerepét osztották rá. A fiatal színész könnyen vette az akadályt, hiszen nem ez volt már az első alkalom, mikor a Megváltó bőrébe kellett bújnia: pályája hajnalán, Temesváron egy 1909-es passiójáték során már kipróbálhatta magát ebben a szerepben, sőt, ekkor fotók egész sora is készült arról, hogy milyen tökéletesen hozza a klasszikus Jézus-ábrázolások figuráját:

8C6gTBs

555alebsusej55

tumblr_me228nUfzp1qehyxro1_1280
A színész 1917-től Olt Arisztid néven magyar filmekben is szerepelt, de természetesen a színpadon is számos alkalommal felbukkant. A Tanácsköztársaság idején vállalt szerepe miatt 1919-ben elhagyta az országot, majd Bécs és Berlin érintésével 1920 végén az Egyesült Államokba érkezett. Ami innen történt, az bizony már filmtörténelem: színdarabok egész sora után betört a Broadway-re, ahol 1927-től két éven át Drakulát játszotta, majd a filmre váltott, ahol előbb Drakula, majd horrorhősök egész sorának bőrébe bújva hódította meg a világ filmvásznait.

Első világháborús sérülése azonban évről évre egyre nagyobb fájdalmat okozott, így előbb gyógyszer-, majd morfinfüggő lett, 1948-tól 1956-ban bekövetkezett haláláig pedig egyre gyengébb rendezők filmjeiben kapott csak esélyt a bizonyításra.

1956 augusztus 16-án, szívinfarktus következtében hunyt el. Furcsa akcentusával és fénykorában nyújtott alakításaival örökre beivódott az amerikai filmtörténetbe, ma pedig nincs olyan filmrajongó, aki ne ismerné a nevét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik