Kultúra

Hans Gruber, Metatron, Piton professzor – Alan Rickman ezer arca

Alan Rickmanre legtöbben a Harry Potter-filmek Piton professzoraként emlékeznek, 69 év alatt azonban számtalan kiemelkedő szerepben tűnt fel színházban, tévéfilmekben és mozifilmekben egyaránt.

Az 1946-os, londoni születésű színész eredetileg grafikusként kezdett el tanulni a Royal College of Artban az érettségi után, ám egy ösztöndíjnak köszönhetően hamar átnyergelt a világot jelentő deszkákra és három évet tanult a Royal Academy of Dramatic Artban. Ezen időszak alatt figyelt fel rá London színházi világa, valamint a BBC és felvételt nyert a Royal Shakespeare Company-be.

Első komolyabb szerepe, amely elhozta számára a világhírnevet, a Drágán add az életedben alakított Hans Gruber nevű terrorista volt, aki hathatós módszerekkel próbálta eliminálni John McClane-t (Bruce Willis). Ezzel a szereppel egyébként 46. helyen végzett az AFI 2003-ban készített minden idők legjobb filmes gonoszai listáján.

Hollywood eddigre pontosan tudta ki is az az Alan Rickman, hiszen olyan szerepekben tűnt fel mint a Robin Hood – A tolvajok fejedelmében megformált nottinghami bíró. Ezért a szerepért egyébként BAFTA-díjat kapott, mint a legjobb férfi mellékszereplő. Ezután számos jelölést gyűjtött be, többek között a Értelem és érzelem, illetve a Michael Collins című filmekért vehetett át elismeréseket, 1997-ben pedig Golden Globe-díjat kapott a Raszputyin című filmért.

Rickman többynire drámai, gyakran negatív karaktereket játszott, mégis van néhány üdítő kivétel munkássága során, amelyek miatt a szélesebb közönség is elismeréssel beszél róla. 1999-ben például két nevesebb vígjátékban is szórakoztatott: a Kevin Smith (aki emitt emlékezik meg egyik kedvenc színészéről) által rendezett Dogma című filmben ő volt Metatron, az Úr hangja, valamint a Dean Parisot által rendezett Galaxy Quest-ben Alexander Dane, az “űrlény”.

2001-ben robbant az első Harry Potter-film, amelynek köszönhetően Alan Rickman örökre belopta magát a regényrajongók szívébe. Nyolc filmen keresztül alakította a bájitaltan tanárt és sokan még mind a mai napig ezzel a szereppel azonosítják. Nem is csoda, hiszen a karakter, amit megformált, gyakorlatilag tűpontos másolata a regénybeli megfelelőjének. A Harry Pottert alakító Daniel Redcliffe egyébként így emlékezik meg róla:

Ő volt az egyik legszeretetreméltóbb és inspirálóbb ember, akivel valaha találkoztam a filmszakmában. Sokat segített abban, hogy igazán Harry Potterré váljak.

J. K. Rowling, a könyvek szerzője pedig eképpen:

Nincsenek arra szavak, hogy kifejezzem, mennyire megrázott és feldúlt, amikor tudomást szereztem Alan Rickman haláláról. Egy nagyszerű színész és egy csodálatos férfi volt.

Kevesen tudják, hogy Rickman két filmet is rendezett. 1997-ben Téli vendég címmel forgatott egy nőközpontú drámát, két éve pedig A Little Chaos címen egy romantikus filmet. A kritika jól fogadta mindkét darabot, mégsem váltak kultikussá. Emma Thompsonnal mély barátságot ápolt, rengeteg filmben játszottak együtt, az Igazából szerelemben például egy házaspárt.

Rickman azon sztárok közé tartozott, akit nem érdekeltek a díjak (bár így is kijutott neki néhány) és nem csak szerepei miatt szerették, hanem megnyerő személyisége, kedvessége és jóindulata miatt is számon tartották. Nyelvészek többek között azt mondták, övé az egyik legmegnyerőbb férfihang a világon. Sokat tett hozzá az angol színházi és az amerikai filmes élethez, neve örökre egybeforrt legnagyobb szerepeivel. Halála az egész világot megrázta, mégis öröm az ürömben, hogy szerettei között, szenvedés nélkül távozott a világról.

Nyugodjon békében!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik