Kultúra

Lerántották a leplet Agatha Christie-ről

Az izgalmas bűnügyi regények igazából roppantul könnyen kiszámíthatóak.

Roppant könnyen ki lehet számítani, hogy ki a gyilkos Agatha Christie történeteiben – állapították meg brit kutatók. A tudósok és elemzők 26 művet elemeztek és arra a következtetésre jutottak, hogy a cselekmény helyszínéből, a könyvben használt közlekedési eszközökből és a gyilkosság módjából kikövetkeztethető a tettes személye.

Ha Hercule Poirot nyomoz az ügyben és az áldozatot leszúrták, akkor gyakoribb, hogy a gyilkos már a könyv elején feltűnik. Ha viszont Miss Marple a főszereplő és a gyilkosság indítéka a pénz, vagy egy viszony, akkor a tettes csak a regény későbbi szakaszában tűnik fel. A regényekben szinte mindig van egy „fő nyom” is, mely általában a kötet felénél bukkan fel olyan módon, hogy az olvasó emlékezetébe vésődjön.

Ha a regényben sok szárazföldi közlekedési eszköz szerepel, a gyilkos jellemzően nő, ha viszont vízi járművek és repülőgépek tűnnek fel nagy számban, akkor inkább férfi. Ha az áldozatot megfojtották, szinte biztos, hogy férfi a tettes, de ha vidéki házban játszódik a történet, akkor többnyire nő.

A Halál a Níluson című könyvben például az áldozat Linnet Doyle, született Ridgeway. Vízi közlekedési eszköz szerepel a műben, tehát az elkövető vélhetően férfi – a gyanúsítottak körét így Simon Doyle, Tim Alerton, Doktor Bessner, Andrew Pennington, Mr. Ferguson, Jim Fanthorp, Fleetwood és Guido Richetti alkotják. Agatha Christie a férfi gyilkosokat pozitív vagy semleges színben szokta feltüntetni, így Fergusont ki lehet zárni. Mivel a gyilkos rendszerint közeli kapcsolatban van az áldozattal, Allertont, Richettit és Bessnert is kizárhatjuk, mert nem ismerték Linnet Doyle-t, Pennington, Fanthorp és Fleetwood pedig csak közvetve. A megfejtés tehát az, hogy a gyilkos nem más, mint Simon Doyle, az áldozat férje.

A kutatók a könyvek stílusát is vizsgálták és arra jutottak, hogy a siker titka a nyelvezet egységében és az ismétlésekben rejlik. A kötetekben leggyakrabban szereplő szó a „mondta” – derül ki a kutatásból.

   A kutatók Agatha Christie regényeinek stílusát vizsgálva arra jutottak, hogy a siker titka a nyelvezet egyszerűségében és az ismétlésekben rejlik. A könyvekben leggyakrabban szereplő szó a “mondta” (said).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik