Kultúra

Fehérvári programok a Herman Ottó Emlékévben

könyvtár (hermann ottó emlékév)
könyvtár (hermann ottó emlékév)

Állat-, természet-és környezetvédelmi programok, vetélkedők és megemlékezések sokaságát rendezik 2014-ben

Herman Ottó 1835-ben a szlovákiai Breznóbányán született. Foglalkozott többek között természetkutatással, zoológiával, ornitológiával, néprajzkutatással, régészettel. Sokoldalúsága előtt tisztelegve az utolsó magyar polihisztornak és a madarak atyjának is nevezték. Diplomája nem volt, autodidakta módon tanult, ám önszorgalmának köszönhetően korának egyik legjelentősebb tudósává és közszereplőjévé vált. 1882-ben megalapította Magyarország első, Európában is egyedülálló állatvédő szervezetét, a Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesületet. Az ő idejében az egyik legjobb és legkorszerűbb állatvédelmi törvénye volt hazánknak. Halálának 100 éves évfordulója tiszteletére a tudós emlékének szánják a 2014-es esztendőt.

Vetélkedő gyerekeknek

Március 10-én „Erdők, rétek, nádasok” címmel általános iskolásoknak szóló, háromfordulós vetélkedő indul. Az első két fordulóban a könyvtár honlapján, a www.vmk.hu portálon található feladatokat kell megoldani, a döntőt május 15-én, a legjobb 20 diák részvételével rendezik a HEROSZ Fehérvári Állatotthonában. Középiskolások számára is rendeznek versenyt „Úti rajzok és természeti képek” címmel. Az állatotthon hagyományos nyílt napját június 1-jén rendezik, ekkor emléktáblát avatnak Herman Ottó tiszteletére a menhelyen.

Ünnepi Könyvhét

A júniusi Ünnepi Könyvhét, az októberi Állatok Világnapja szintén közös szervezésben, az emlékév jegyében zajlik, és ugyancsak együtt készülnek az állatok és a könyvtár közös karácsonyára. A programokhoz szakmai segítséget nyújtanak a Nemzeti Környezetügyi Intézet (NeKI) Közép-dunántúli Kirendeltségének munkatársai, valamint a Kirendeltség biztosítja a vetélkedő résztvevőinek és nyerteseinek díjazását az emlékév alkalmából kiadott értékes tárgyakkal.

A világ első „Madarak és Fák Napja” című rendezvényét 1902-ben szervezték meg Magyarországon. A május 10-i napot 1906-ban tették hivatalos ünnepé Herman Ottó közreműködésével, az idei alkalom szintén kapcsolódik az emlékévhez – ismertette Horváth Hella, a Székesfehérvári Vadmadárkórház munkatársa.

Ezen az oldalon folyamatosak lesznek a programok, lehet például szavazni a hónap állattörténetére, a hónap állatára és könyvére. A fotók és a történetek beküldői között havonta sorsolnak ki ajándékokat. Ugyanezen a weboldalon lehetőség nyílik könyvek, kutyák, madarak, vagy kisállatok örökbefogadására.

Hermann Ottó sarok

Varga Lilla, a könyvtár igazgatóhelyettese többek között arról beszélt, hogy fontos a gyerekek környezettudatos nevelése, az irodalom és a környezetvédelem megszerettetése, illetve az, hogy ehhez megfelelő, vonzó hátteret biztosítsanak. A könyvtárban létrehozták a Herman Ottó sarkot, ahol számos, a tudósról és munkásságról szóló könyv található, valamint több, általa írt kiadvánnyal is találkozhatnak az érdeklődők.

A Herman Ottó Emlékév székesfehérvári programjainak szervezésébe bekapcsolódik a Nemzeti Környezetügyi Intézet (NeKI) Közép-dunántúli Kirendeltsége is, részben társszervezőként, részben saját programokkal.  Szügyiné Simon Hajnalka kirendeltség-vezető elmondta: a Herman Ottó Emlékév ötlete több mint egy éve született meg, a Vidékfejlesztési Minisztérium a NeKI-t bízta meg az országos programsorozat megszervezésével.

Emléktáblát avatnak

A nyitó ünnepséget február 4-én tartották Budapesten, a Millenárison. A gondos kutatómunkának köszönhetően megtalálták Herman Ottó brezno-i szülőházát, ahol háromnyelvű emléktáblát fognak elhelyezni június 26-án, a polihisztor születésnapján. Halálának budapesti helyszínét is beazonosították, ahol szintén megemlékezésre készülnek. Az emlékév programjai között szerepelnek vándorkiállítások, tematikus bemutatók, koncertek, koszorúzások, emléktábla avatás az ország több pontján és határon túl is.

További programok

Ünnepi kiadásban újranyomtatnak számos, a polihisztorral kapcsolatos könyvet. A nemzeti parkok vezetett túrákkal, madármegfigyelésekkel, kézműves foglalkozásokkal, madárgyűrűzési bemutatókkal csatlakoznak a programokhoz. A NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége saját szervezésű konferenciával készül áprilisban a Föld Napjára, a Madarak és Fák Napján általános iskolai előadásokat, vetélkedőket tart, megjelenik az Ünnepi Könyvhéten, illetve május 31-én bekapcsolódik a Duna-Ipoly Nemzeti Park által szervezett „Dinnyési Madárkavalkád” című programba. Novemberben a Herman Ottó Emlékévet értékelő szakmai nap megrendezésére is készülnek Székesfehérváron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik