Kultúra

Új könyv a svéd Rejtőtől

vásárlás könyv (vásárlás, könyv, )
vásárlás könyv (vásárlás, könyv, )

Új regénye jelenik meg Jonas Jonasson svéd írónak, aki A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című debütálókötetével világsikert aratott.

Az analfabéta, aki tudott számolni című regény főhőse egy fiatal dél-afrikai lány, aki rendkívüli matematikai képességekkel van megáldva. A mű játékos iróniával nyújt betekintést a fundamentalizmusba és annak minden megjelenésébe.

A regényt Svédországban a Piratförlaget publikálja, amely 2009-ben Jonasson első regényét is kiadta. A százéves ember, amely a századik születésnapját ünneplő Allan Karlssonról szól, aki születésnapi parti elől meglép az idősek otthonából, megjelenése óta világszerte mintegy hatmillió példányban kelt el.

A váratlan fordulatokban bővelkedő, nagyszerű humorral átitatott mű a magyar olvasók körében is nagy sikert aratott. Nem véletlenül, a regény sokszor emlékeztet Rejtő Jenő munkáira: cselekményszövésében, írói magatartásában és a törvényt megszegő, mégis rendkívül szerethető hőseivel.

A svéd kiadó az új művet 120 ezer példányban nyomtatta ki, a regény Magyarországon november folyamán kerül a boltokba az Athenaeum Kiadó gondozásában.

Jonas Jonasson egy mentőautó-vezető és egy ápolónő fiaként született 1961-ben. Hosszú ideig mint újságíró, kommunikációs tanácsadó és televíziós producer dolgozott. Húsz év után otthagyta a médiaipart, Svédország egy elhagyatott vidékére költözött, majd megnősült.

Első regényét, amelynek megjelenése gyökeresen megváltoztatta az életét, már Ticinóban, egy svájci kisvárosban fejezte be, ahová feleségével együtt költözött. A házasság válással végződött, 2010 óta kisfiával, macskájával és csirkéivel él egy svéd szigeten, ott írta új regényét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik