Szórakozás

Miért hagyjuk félbe a könyveket?

nagy-ferenc-beata

2013. 07. 11. 14:40

A Goodreads.com-on megjelent rajzos összeállításból kiderül,hogy a megkérdezettek,az éppen olvasott könyveket, milyen okból hagyták félbe.

A top 5 könyvben, amelyeket az olvasók becsuktak a vége előtt, szerepelt A 22-es csapdája, A Gyűrűk ura és az Ulysses is. De a nagy sikereket elért J. K. Rowling legújabb, felnőtteknek szóló könyvét (Átmeneti üresedés) is sokan félbehagyták, mondván, hogy teljesen más, mint a Harry Potter sorozat. A botrányt kavaró A szürke ötven árnyalata című könyv azért került fel a listára, mert kínos olvasni. A tetovált lány pedig egyszerűen unalmas.

Érdekesség, hogy a megkérdezettek többsége (46,4%) az unalomra fogta a félbehagyást, de a „gyenge fogalmazás” vagy a „rettentően buta” megjegyzések is többségben vannak. Akad olyan, akinek csak nem voltak szimpatikusak a karakterek.

Megkérdezték azt is, hogy egyesek miért olvassák végig a könyveket. A válaszok közt szerepel olyan, hogy „tudnom kell, mi történik” vagy „egyszerűen elkötelezett vagyok a sorozattal”.

A kis grafikus rajz azt is megmutatja, hogy az olvasók többsége általában csak azért is befejezi a könyvet, de százalékban szorosan mögöttük haladnak azok, akik 50-100 oldal után félreteszik.

A könyvmolyok közt tényleg ez a két típus látható: aki végigolvas egy könyvet, néha már kínjában, és nem bánja, ha mazochistának nevezik. S aki inkább félbehagyja, mondván, hogy nincs ideje rossz könyvekre, hiszen annyi jó vár még rá.

Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy mind a két hozzáállásnak megvan a maga hátránya és előnye, de a lényeg, hogy legalább mindenki olvas.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.