Belföld

Hat szuper könyv nyaraláshoz: ezek nélkül ne indulj el a Balcsira!

könyv (strand, )
könyv (strand, )

Íme hat könyv, melyek kellemes kikapcsolódást nyújthatnak a strandon.

Ha nyaralni megyünk, akkor a naptej, gumimatrac és a szalmakalap mellé érdemes betenni olyan könyveket is, melyek könnyedebb hangvételűek, vidámak, olyakor humorosak vagy éppen romantikusak, hogy az árnyékos parton elüssük velük az időt. Íme, azok a könyvek, amelyek tökéletesek egy-egy nyaralásra.

Nőknek:

1. Sarah Addison Allen: A csodálatos Waverley-kert

Ez a mágikus regény két testvérről szól, akik hosszú évek múltán találnak egymásra. Claire egy sikeres parti-szerviz vállalkozást visz, és közben gondosan elföldeli az almafájáról lehullott almákat, melyek varázslatot rejtenek: aki beleharap, meglátja a jövőt. Sydney, Claire húga azonban felbolygatja az életet a kisvárosban, amikor visszatér kislányával. A múltja elől menekülő nő új életet próbál élni. Ketten együtt pedig átvészelik a problémákat, és megtanulnak testvérnek lenni.

Ez az alig 300 oldalas könyv nem csak a csodaszép borítójával érheti el, hogy beleszeressen az olvasó, hanem azzal a mágikus világával is, amit az írónő megalkotott. Igaz, a varázslat teljesen hétköznapi módon van jelen, mégis érezzük, és akaratlanul is megmosolyogtat. Tökéletes olvasmány a nyárra, hiszen van benne minden: egy kisváros tele furcsa emberekkel, romantika intrikával és egy kert az almát dobáló fájával.

2. Papp Diána: Szerdán habcsók

Békési Eszter pr-os és gasztroblogger élete akkor hullik darabokra, amikor házassága véget ér. Azonban főhősünk a nagy pofon után megpróbál felállni, új értelmet keresni az életében. Úgy tűnik, minden a terv szerint halad, hiszen egy régi szerelemmel is összehozza a sors.

A magyar írónő csajos könyve olyan könnyed, mint egy tollpihe. Remek szórakozást nyújt az olykor humoros, máskor elgondolkoztató történet. Járunk külföldön is, részünk van szerelemben, barátságban, miközben csodás recepteket is olvashatunk. Igazán gyorsan lehet vele haladni, elég egy esős nap, és a könyv már el is fogy.

3. Marian Keyes: A legfényesebb csillag

Egy ház, négy lakás. Katie egy könnyűzenei ügynökségnél dolgozik, amikor rátalál a szerelem. Az alattuk lakó két izmos lengyel egy házsártos női taxisofőrrel él együtt. Az első emeleten Fionn, a kertész mindenkit levesz a lábáról. A földszinten lakó Matt és Maeve párkapcsolata pedig nem annyira tökéletes, mint amennyire kívülről tűnik.

Végezetül pedig egy rejtélyes látogató, aki elmeséli nekünk a történetet. A visszaszámlálás indul: rég eltemetett titkok felszínre bukkannak, elfojtott vágyak törnek fel, szerelmek születnek és nem várt fordulatok következnek be.

Nem kell megijedni a közel 900 oldalas, vastag könyvtől. Olyan gyorsan lehet vele haladni, hogy észre sem veszi az ember. Mindegyik lakásba betekintést nyerhetünk, minden szereplőt megismerhetünk, és a végén azt vesszük észre, hogy teljesen a szívünkhöz nőttek. Ez a nagyregény mindent tartalmaz, ami egy hosszú nyaraláshoz kiváló szórakozást nyújt. Lehet olvasni a víz mellett, a szállodai szobában vagy akár utazás közben is. Vicces és szórakoztató, mégis szomorkás és elgondolkodtató.

4. Joanne Harris: Csokoládé

A konzervatív francia városkába egy titokzatos nő, bizonyos Vianne Rocher érkezik. Kislányával együtt teljesen felforgatják a környéket, amikor is megnyitják a „csokoládézót”. A vallásos lakókat megosztja, amit a nő művel. Mégis, ez a hely menedéket nyújt a rászorulóknak, a titkok őrizve maradnak, és annyi csokoládét ehet az ember, amennyit csak akar.

A lírikus stílusban megírt könyv gyönyörű leírásokban gazdag: szinte szánkban érezzük a csokoládét, amikor mesél róluk az írónő. Talán nem fogjuk kibírni némi édesség nélkül, de ilyen könyv olvasás közben ez talán nem is baj. Az biztos, hogy az élmény maradandó lesz, hiszen ezt a könyvet nehéz elfelejteni.

Férfiaknak:

5. Izing Róbert: Támadás az űrből! – A nagy budapesti ufóinvázió

Idegen űrhajókkal felszerelkezett űrlények támadják meg az Egyesült Államokat. Most mégsem Bruce Willis jön megmenteni a világot, hanem azok a bizonyos „hángárik”. Úgy bizony! Csakis a magyarok képesek megmenteni Földünket a gonosz űrlényektől, és nem is teketóriáznak sokat, egyből belecsapnak a lecsóba.

A könyv egy várva várt álom. Végre mi, magyarok mentjük meg a világot. Vannak űrhajóink, pilótáink. Talán ellőjük Hollywood egyik betűjét, de kit izgat, ha miénk a dicsőség? Ez a könyv a régi ponyvák hangulatát hordozza magában. Remekül szórakoztat és egy olyan esetleges jövőképet tár elénk, amelyről talán azt kívánjuk, bár bekövetkezne. Nyaralásra nagyon jó kikapcsolódást nyújt.

6. Don Winslow: Bobby Z halála és élete

Tim Kearney pontosan tudja, hogy sosem szabadul a börtönből, hiszen életfogytot kapott. A szerencse azonban mégis rámosolyog egy nap. Meg kell személyesítenie egy bizonyos Bobby Z-t, hogy a kábítószer-ellenesek ki tudják cserélni őt az egyik ügynökükre. Azonban a cserénél minden balul sül el. De tényleg minden.

Ez a rövidke regény olyan sok humort és akciót tartalmaz, hogy olvasás közben nem bírjuk majd kapkodni a fejünket. A remek párbeszédek és a jól időzített vicces beszólások mellett együtt kalandozhatunk Timmel, vagyis Bobby-val, akit mindenki másnak hisz, miközben ő csak szabadulni akar. Fergeteges történet ez, mely egészen az első lapjától az utolsóig leköti az olvasót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik