Kultúra

Szörényi besokallt a jobboldali megmondóemberektől, akarnokoktól, karrieristáktól

Szörényi Levente (Szörényi Levente)
Szörényi Levente (Szörényi Levente)

A zeneszerző a csütörtökön megjelenő Heti Válasznak azt mondta: a jobboldal kultúrpolitikája a káosz felé tart, és a Fidesz sokat veszíthet, ha ez így marad.

Szörényi Leventének elege van a Julianus barátokból, a Wass Albert-filmekből, a fércművekből. Művészetet szeretne látni. Ezzel indokolja, miért Alföldi Róbertet kérték fel a jövőre 30 éves István, a király megrendezésére. A zeneszerző a Heti Válasz csütörtökön megjelenő számában azt mondja: ezért érezte szükségét, hogy nyílt levélben méltassa Alföldi Róbert érdemeit.

„Már nagyon elegem van abból, hogy az úgynevezett nemzeti, polgári oldalon nekem mindent le kell nyelnem, csak azért, mert nemzeti. Hogy egyfolytában elnézést kell kérnem, ha valami nem tetszik, különben rám sütik, hogy nem vagyok eléggé magyar, meg tolnak át a baloldalra. (…) Elegem van tehát a Julianus barátokból, a Wass Albert-filmekből. Elegem van a fércművekből. Művészetet szeretnék látni.”

Szerinte „a kétharmad birtokában egyes jobboldali megmondóemberek, akarnokok és karrieristák úgy érzik, szabad a pálya, mindent lehet”, pedig nem bal- vagy jobboldali kérdés az, ami most a kultúrában történik és – szerinte – a káosz felé tart.

„Amit én látok, az nem más, mint hogy a jobboldalon belüli érdekközösségek harcolnak egymással, szinte maffiaszerűen. A második Orbán-kormányban ugyanis nincs olyan formátumú kulturális vezető, aki meg tudná ezt akadályozni, irányt tudna szabni”.


Forrás: Meglepetés archívum

Szörényi Levente arra a kérdésre, nem örült-e L. Simon László kulturális államtitkári kinevezésének, azt mondja: „Dehogynem. Csak éppen kinyírják. Nem baloldalról. Jobbról.”

Szörényinek rendkívül fontos, amit Orbán Viktor véghez visz, nem is várja el a miniszterelnöktől, hogy belelásson a kultúra bugyraiba, ügyes-bajos dolgaiba.

„Sokkal fontosabb dolga van. Nem teszek úgy, mintha értenék a gazdasághoz, a leigázottságot viszont nehezen viselem akkor is, ha kardok, akkor is, ha tankok, netán bankok segítségével valósul meg. Az, hogy ne parancsolgassanak nekünk, hogy méltányosan járjanak el velünk szemben, számomra is fontos cél.”

Orbán politikai szabadságharcát Szörényi „érdeklődéssel vegyes tisztelettel” figyeli, mindazt viszont, ami a kultúra területén történik, szerinte nagyon át kellene gondolni. „Ha másért nem, hát legalább pártpolitikai szempontok miatt. A Fidesz ugyanis rengeteget veszíthet, ha ezek az állapotok teljesednek ki a továbbiakban is.”

A Heti Válasz Szörényi Levente-interjújából kiderül az is, a zeneszerző miért nem tagja a Magyar Művészeti Akadémiának, amelynek jelenlegi elnökével, Fekete Györggyel negatív tapasztalatai voltak a múltban.

Mint írtuk, Fehér László kilépett a Magyar Művészeti Akadémiából, amelynek elnöke kirekesztette egyes alkotótársait. Az egyik legismertebb magyar festőművész nem szereti azokat a kijelentéseket, miszerint „csak külföldön tartják magyarnak jeles íróinkat, művészeinket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik