Kultúra

Fehér kilépett Fekete miatt

Fehér László (Fehér László)
Fehér László (Fehér László)

Repedezik a Magyar Művészeti Akadémia – írja a Népszava.

Fehér László kilépett a Magyar Művészeti Akadémiából, amely szerinte megsértette a művészeti élet szabadságát, elnöke kirekesztette egyes alkotótársait. Az egyik legismertebb, legkeresettebb magyar festőművész nem szereti azokat a kijelentéseket, miszerint „csak külföldön tartják magyarnak jeles íróinkat, művészeinket”. Fehér László így reagált a Népszavának Fekete György MMA-elnök Konrád Györgyre tett kirekesztő megjegyzésére. „Konrád Györgyhöz, Spiró Györgyhöz, Nádas Péterhez régi szoros barátság fűz, akiket a magyar és a világirodalom kiemelkedő alakjainak tartok, nem hagyhatom szó nélkül, amikor őket ki akarják rekeszteni a magyar művészetből, sőt az országból.”

A lap úgy tudja, az MMA szombati közgyűlésén a testület több neves művésze, így Bukta Imre és Deim Pál petíciót olvas fel. Arra kérik Fekete Györgyöt, hogy ne ragadtassa magát meggondolatlan, sértő nyilatkozatokra, az akadémia elnökeként tett megnyilatkozásait egyeztesse a testülettel. Bukta Imre csütörtökön a Műcsarnokban is tiltakozik, ahol a Hír24 a minap leforgatta, amikor az intézmény függetlenségének megőrzéséért Gangnam-tánccal üzentek Fekete György mellett Orbán Viktor kormányfőnek.

Mint korábban megírtuk, a Magyar Művészeti Akadémia több tagja is olyan nyilatkozatra készül, amelyben elhatárolódnak Fekete György akadémiai elnök tevékenységétől és megnyilatkozásaitól. Az atv.hu-nak egyikük azt mondta, nem tudja értelmezni a „nemzeti elkötelezettséget” mint a tagság feltételét, ezt nem lehet mérni.

Fekete nem úgy gondolta

Fekete György, az alaptörvényben is nevesített Magyar Művészeti Akadémia elnöke helyett az elnökség magyarázkodott az utóbbi hetekben több, nagy sajtóvisszhangot kapó nyilatkozat miatt. „Ha részünkről születtek is félreérthető vagy félreértelmezhető megfogalmazások, biztosíthatunk mindenkit, hogy szándékunkkal ellentétes bármilyen emberi és közösségi érték megsértése” – olvasható az akadémia szerdai közleményében.

A kormány november 21-én döntött úgy, hogy a Műcsarnok a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába kerül 2013. január 1-jétől. Az intézmény működési rendjének megváltozása miatt lemondott posztjáról Gulyás Gábor, a Műcsarnok tavaly kinevezett vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik