Kultúra

Így fogyhatunk le végleg

diéta (diéta)
diéta (diéta)

A pár hétre szóló diéta helyett a teljes életmódváltás a megoldás a pluszkilók elleni harcban.

Paleolit, Update, Atkins, mediterrán, kalóriaszámlálás, Dukan és társai – számos népszerű diéta, amellyel sokan próbálnak lefogyni, több-kevesebb sikerrel. A világszerte elismert olasz űrorvos, Filippo Ongaro viszont azt állítja, az eddigi fogyókúrás módszerek azért nem vezettek végleges eredményre, mert az emberi szervezet számára természetellenes az az általánosan hirdetett nézet, miszerint “együnk kevesebbet, mozogjunk többet”. Az olasz szakember – aki többször vendégeskedett a NASA-nál és a Gagarin Űrhajósképző Központban is – nem egy újabb diétával rukkolt elő. Egy olyan, egész életre szóló táplálkozási módszert javasol, amelynek során bátran ehetünk, a lényeg pedig nem az, hogy miből mennyit eszünk, hanem az, hogy mit.

Fotó: shutterstock

Semmi forradalmi

A nemzetközileg elismert szaktekintély a helyes táplálkozás mellett kardoskodik, mondván az étel nem az ellenségünk, hanem értékes szövetségesünk, ezért helyesen kell megválasztanunk, hogy mit eszünk. Korántsem tartja helyesnek, ha étrendünkből teljesen mellőzzük a szénhidrátot, és erősen megdobjuk a fehérjebevitelt. „Úgy kell beállítani az étrendünket, hogy egész életmódunk alatt helyesen táplálkozzunk” – hangsúlyozta budapesti látogatásakor Ongaro, aki szerint újra kellene tanulni a jó táplálkozási szokásokat. Az Úgy egyél, hogy lefogyjál című könyv szerzője őszintén bevallja, nem talált fel semmi újat, csupán a régóta ismert táplálkozástudományi tudást ültette át a gyakorlatba.

A könyvében amellett, hogy bemutatja, milyen tényleges okokra vezethető vissza az elhízás, miért törhetnek ránk olykor falási rohamok, miért hizlal a stressz, lelki okok miatt miért rakodhatnak ránk pluszkilók, a helyes vagy helytelen táplálékok labirintusában is segít minket eligazodni. A lényeg: a rendszeres testmozgás (minimum 30 perc naponta) mellett jó minőségű ételeket kell fogyasztanunk, mert azzal fenntarthatjuk szerveztünk egészséges egyensúlyát, s így koplalnunk sem kell.

Egészséges evőkúra

Az űrdoki szerint többek között a teljes kiőrlési gabonatermékek, biobaromfi, tiszta tengerben fogott hal ígérkezik szervezetünk számára a legjobb tápláléknak. Tejtermékek helyett (mint könyvében írja: „a tej nem egészséges, a sajt telített zsírsavakkal van tele, a joghurt csupa cukor”) pedig a K-vitaminban dúskáló zöldségeket és hüvelyeseket javasolja.

Életmódunk, étrendünk újraprogramozáshoz praktikus bevásárlási listával és ízletes receptekkel is ellát minket. A könyvében szereplő heti táplálkozási tervekkel és a bemutatott, egyszerű receptekkel pedig könnyen kijavíthatjuk az eddigi étkezési hibáinkat. A cél pedig ne az legyen, hogy jövő nyárig beleférjünk a bikininkbe, hanem az, hogy életünk hátralevő részében kivédjük azokat a betegségeket (pl. gyulladások, magas vérnyomás, érelmeszesedés), amelyek az eddigi helytelen táplálkozásunk miatt már ott ólálkodtak körülöttünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik