Élet-Stílus

Bizarr diéták, amiket ne kövessünk!

diéta (diéta, )
diéta (diéta, )

Komoly egészségromboló hatásuk lehet, ezért semmiképp se kövessük őket.

Az újév a nagy fogadalmak és fogyókúrák időszaka. Sokan akár a végsőkig is képesek elmenni, hogy a kívánt testsúlyt elérjék. Ám egészségünk kárára semmiképpen sem érdemes ezzel kísérletezni, ahogyan az alábbi bizarr diétákkal sem.

Bár a sztárok és modellek karcsú alakja csábító lehet a számunkra, mégse kövessük minden áron őket! Nem egy híradásból hallhattuk már, hogy egyesek annyira túlzásba vitték a fogyókúrát, hogy végül a kórházban kötöttek ki. Ilyen életre nem hiszem, hogy sokan vágynának, ezért nézzük végig, melyek a legbizarrabb sztárdiéták, melyek követését a táplálkozási szakértők egyáltalán nem javasolják, hiszen komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

Dukan-diéta

Idén immár harmadjára választották az év legrosszabb diétájának. A diéta négy szakaszban zajlik. Az első szakaszban csak fehérjét lehet enni, a másodikban jöhetnek a zöldségek, a harmadikban egy kevés gyümölcsöt és tésztát is lehet enni, majd az utolsó szakaszban vissza lehet állni a normál étkezésre, de hetente egy fehérje napot kell tartani. A diéta hosszúsága attól függ, ki mennyi kilót szeretne leadni, tehát saját magunknak határozzuk meg a hosszát, így  bármeddig is eltarthat. A kúra alatt szinte semmilyen szénhidrátot nem lehet fogyasztani, ami komoly energiahiányhoz vezethet, az élelmi rostokban szegény étrend pedig székrekedést okozhat, és rossz leheletet is. Hosszú távon csontritkulás és vesekárosodás is előfordulhat.

KEN diéta (Ketogenic Enteral Nutrition)

Az egyik legveszélyesebb kúra, amely során a diétázó tulajdonképpen semmit nem eszik. A páciensnek az orrába helyezett műanyag ampullán keresztül jut el a folyékony tápanyag a gyomrába. Egy elektronikus pumpa segítségével 24 óránként 2 liter folyékony tápanyagot juttatnak így a szervezetbe, 10 napon keresztül. A berendezés hordozható, bárhova magunkkal lehet vinni, és bármikor tudunk „enni”. Ez a diéta komoly egészségügyi következményekkel, krónikus betegségek kialakulásával járhat együtt. Mellékhatásként fertőzések, szédülés, anafilaxiás sokk, vénagyulladás is előfordulhat.

Ha kíváncsi, mi a baj a 4 csepp diétával, kattintson ide.

Forrás: Bizarr diéták, amiket ne kövessünk! (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik