Élet-Stílus

Kevesebbet szexel, aki fogyókúrázik?

Elképzelhető, hogy ahogy a pluszkilóknak, úgy a drasztikus fogyásnak is hatása van a libidóra?

A Házipatika szakértője, Dr. Bede Zsuzsa egy olvasói levél nyomán arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon lehetnek-e hatással a leadott kilók a szexuális étvágyra.

Részlet a levélből:

A szülés után nagyon meghíztam, majd 15 kiló szaladt fel rám. Mikor a fiam tízéves lett, megelégeltem a túlsúlyt, az ormótlan ruhatáramat, nehézkes mozgásomat, és drasztikus fogyókúrába kezdtem. A vasszigorral tartott diéta eredménye hamar meglátszott, és egy év alatt visszaszereztem a régi testemet. Mindenki irigyel is érte, én mégsem vagyok elégedett. Míg a túlsúllyal vidám voltam, kiegyensúlyozott, addig most – bár nagyon tetszik, amit a tükörben látok – folyton a kilóimmal foglalkozom, és sokszor vagyok ideges és feszült. És ami a legrosszabb: eltűnt belőlem a vágy. Míg régen hetente többször kezdeményeztem, mert kívántam a szexet, most erről szó sincs. Inkább kerülöm az együttléteket, és az utolsó gondolatom a szex. Érzem, hogy a férjemmel töredezik szét a kapcsolatunk, s hogy sokszor elviselhetetlenül feszült vagyok. Néha arra vágyom, hogy újra visszakapjam a régi testemet, hátha azzal együtt visszatér a jókedv, a szexuális vágy. Lehet-e a túl szigorú diétának vágycsökkentő következménye?

A szakértő válasza:

Túl egyszerű lenne a fogyásra fogni a libidó csökkenést. Mint ahogy az is leegyszerűsítése a dolgoknak, hogy a domborulatok közvetlen hatással vannak az érzésekre. Aki sovány alkat, és ennek ellenére hízik meg, mást jelent, mint ennek a fordítottja. Volt olyan páciensnőm, akivel feketén-fehéren meg tudtuk fogalmazni, hogy nála a súlyfelesleg páncélt és védekezést jelentett a férfiakkal szemben. Ha maga alatt volt, pótcselekvésként sokat evett, aztán persze sajnálta önmagát, hogy magányos, nem kell senkinek. Idő kellett, míg megfejtettük a helyzetet. Ahogy olvasom a levelét, azt látom, magánál más a helyzet. Maga talán az alkata ellenére próbálja erőszakolni a vékonyságot. Ha ez így van, nem csoda, hogy sokkal több rossz hatása is van az öngyötrésének. Nemcsak a szexuális élete romlott el, hanem a kilók csökkenésével az életkedve is csökkent, miközben nőtt az ingerlékenysége.

Ha kíváncsi, min érdemes változtatni és hogyan kell hozzákezdeni, kattintson ide.

Forrás:

A fogyókúrával együtt eltűnik a szexuális vágy? (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik