Kultúra

Csalódott a kormányfőben a világhírű írónő

J K Rowling (J K Rowling)
J K Rowling (J K Rowling)

J. K. Rowling új szabályozást sürget a sajtó zaklatásai ellen.

J. K. Rowling felszólította a brit politikai vezetőket, hogy vezessenek be új médiaszabályozást, amely védelmet nyújt a sajtó zaklatásai ellen. A Harry Potter-regényfolyam nagy tekintélynek örvendő írója csalódott és elégedetlen, mert David Cameron miniszterelnök közömbösen reagált arra a jelentésre, amely ajánlásokat fogalmazott meg a média áldozatainak védelmében.

Brian Leveson bíró jelentésének egyik megállapítása szerint a brit sajtó alkalmanként “ártatlan emberek életét dönti romba”. A bíró ezért a nyomtatott sajtó új szabályozását sürgette. Cameron üdvözölte a javaslatot, de a sajtószabadságra hivatkozva vonakodik a szabályozás megváltoztatásától.

Rowling a sajtó zaklatásainak áldozataiért kampányoló Hacked Off csoport honlapján osztotta meg aggodalmát amiatt, hogy semmi sem történik a sajtó megfékezésére. Az írónő emlékeztetett arra, hogy tavaly a médiaetikával kapcsolatos vizsgálatok idején az újságírók zaklatása kiűzte őt az otthonából, és ötéves lányát sem kímélték. A Harry Potter-könyvekkel világhírűvé vált írónő új műve december közepén jelenik meg magyarul. A The Casual Vacancy, amely az Átmeneti üresedés munkacímet kapta, egy angol kisvárosban tapasztalható társadalmi feszültségekről szól.

J. K. Rowling a Harry Potter kalandjairól szóló könyvsorozattal a világ egyik leghíresebb szerzője lett. 1997 és 2007 között 7 kötete jelent meg, amelyekből világszerte 450 milliónál több példány kelt el. A köteteket több mint 200 országban adták ki, és 8 nagysikerű film is készült belőlük. Az írónő számos díjat, kitüntetést kapott, többek közt a Brit Birodalom Érdemrendjét, Asztúria Hercege-díjat a Concordia, vagyis a béketeremtés kategóriában, a Francia Köztársaság Becsületrendjét és a Hans Christian Andersen-díjat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik