Kultúra

Játékszín-eladás – színjáték?

jatekszin(960x640)(1).jpg (játékszín, )
jatekszin(960x640)(1).jpg (játékszín, )

Balázsovits is megvette volna a Játékszínt, de nem is tudta, hogy eladó.

Egyelőre nem tudni, pályáztatás nélkül hogyan vásárolhatta meg Németh Kristóf és három társa a Játékszínt, mivel pályázat kiírásáról a teátrum volt vezetői nem tudnak – írja a Blikk. Balázsovits Lajos fel is háborodott. A lapnak azt mondta, nem érti, hogy vehette meg Németh Kristóf a Játékszínt, hiszen sem ő, sem a színház korábbi jogtanácsosa nem tud arról, hogy meghirdették, pedig ő is szívesen pályázott volna rá.

A Játékszín korábbi ügyvédje is értetlenül áll a dolog előtt, mert neki és a volt igazgatónak biztosan tudnia kellett volna arról, ha lett volna pályázat, a vonatkozó törvény szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) tulajdonában lévő vagyontárgyakat 25 milliós érték fölött csak pályáztatás útján lehet értékesíteni. 

A Blikk megkereste Németh Kristófot, aki azt mondta, szerinte nem volt szükség pályázatra, de érdeklődjenek a vagyonkezelőnél, ahol közölték, hogy az új tulajdonosok vételi ajánlata 3 millió 100 ezer forint volt, több mint a független szakértő által megállapított vagyonérték. A vevő a teljes követelés- és kötelezettségállományát is megvásárolta, ami a Blikk szerint több mint 10 millió forint adósságot jelent.

Az állami intézmény felszámolását még a nyáron rendelték el, és már ez sem igazán érthető, hiszen a színház jól ment, csak a végelszámolás időszakában vált veszteségessé. A döntés olyan neves színészeket is sokkolt, mint Hernádi Judit és Gálvölgyi János. A Kossuth-díjas színész szerint gazdasági okok nem állhattak a színházbezárás hátterében, a teátrum sikeres volt.  Valakinek kell a Játékszín, és „azt mondta: einstand”. Gálvölgyi akkor azt mondta, hamarosan megtudjuk, kinek kellett a hely.

Németh Kristóf korábban – még a szintén bezárt Kamaraszínház Művészeti Tanácsának képviselőjeként – arról beszélt, hogy céljuk a Kamaraszínház további működtetése, ezért bejelentkeztek Balog Zoltán miniszterhez, hiszen azt tapasztalják, hogy a kormányzati szándék nem az, hogy színházak zárjanak be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik