Kultúra

Tovább folytatnák a Kamaraszínház színészei

Új, piaci alapokon létrehozandó társaság keretében folytatnák a munkát. Erről tárgyalásokat folytatnak a vagyonkezelővel, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a kulturális tárca képviselőivel is.

A végelszámolás alatt álló teátrum Művészeti Tanácsa tárgyalásokat folytat erről a vagyonkezelővel, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a kulturális tárca képviselőivel.

A Művészeti Tanácsot képviselő Németh Kristóf az MTI-nek hétfőn elmondta: céljuk, hogy ha a teátrumot működtető kft. meg is szűnik, maga a színházi alkotóműhely tovább működhessen.

A színház nevét megtartanák, hiszen az maga is egy brand, amelynek értéke van, és továbbjátszanák a színház sikeres produkcióit is – tette hozzá.

Németh Kristóf kitért arra, hogy az új koncepciót, üzleti tervet 2-3 héten belül elkészítik. A következő lépésként említette, hogy bejelentkeztek Balog Zoltán miniszterhez, aki a jövő héten fogadja a Művészeti Tanács képviselőit.

“Azt tapasztaljuk, hogy – akármi is történt mostanáig – a kormányzati szándék nem az, hogy színházak zárjanak be. Az, hogy a Budapesti Kamaraszínházat működtető kft. csődhelyzetbe került, nem egyenlő azzal, hogy a Kamaraszínház, mint művészeti alkotóbázis került volna bármifajta morális, szellemi vagy művészeti csődbe” – mutatott rá.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a színház Művészeti Tanácsa az elmúlt hetekben közösen kereste a megoldást a Budapesti Kamaraszínház működésének megnyugtató lezárására – olvasható a vagyonkezelő MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, az eddigi sikeres egyeztetések eredményeként a színház teljes állományát képviselő Művészeti Tanács szándékában áll egy szellemi és művészeti koncepciót is tartalmazó pénzügyi-gazdasági terv elkészítése. A program kidolgozásához az MNV Zrt. szakmai segítséget nyújt.

Az elképzelés szerint a jogutód nélkül megszűnő társaság jelenlegi színészeinek, alkalmazottainak egy része egy új, piaci alapokon létrehozott – nem állami – társaság keretében folytatná tovább munkáját a 2012-2013-as évadban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik