Kultúra

Új Színház: ki várja meg Dörneréket?

Egyetlen előadás sem marad műsoron a jelenlegi repertoárdarabok közül. Sokan távoznak a teátrumból.

A színház leköszönő igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a február 1-jén hivatalba lépő új vezetés első bemutatója március végén Kodolányi János Földindulás című darabja lesz, amelyben a társulat néhány tagja kap csak szerepet. Ezenkívül vendégelőadások és koncertek szerepelnek a márciusi műsoron.

Márta István hozzátette: a színészeknek azt mondta, fontolják meg a színháztól való távozást, erről áprilisban kell majd dönteniük. Pokorny Lia és Gáspár Sándor azonban már nyilvánvalóvá tette, hogy semmiképp sem marad. A teátrum műszaki vezetője, művészeti titkára, dramaturgja, művészeti vezetője és Hargitai Iván rendező február 1-jével ugyancsak elmegy az intézménytől, és később a jelenlegi gazdasági igazgató is követi őket.

Az Új Színház igazgatói posztjára meghirdetett pályázaton Márta István igazgató és Dörner György színész indult. A szakmai bizottság többsége szeptember közepén Márta újbóli kinevezését javasolta, ám végül Dörner György lett a befutó, aki pályázatában Csurka Istvánt nevezte meg intendánsának.

Jelentős felzúdulás fogadta a döntést, október 22-én tüntettek is a teátrum előtt a kinevezést ellenzők, több kiválóság pedig jelezte, nem hajlandó együtt dolgozni Dörnerékkel. December közepén Tarlós István főpolgármester arra kérte Dörnert, ne alkalmazza színházában Csurka Istvánt, mert a drámaíró „az európai politikai kultúrával összeegyeztethetetlen módon nyilatkozik meg lapjában”. Erre Dörner azt válaszolta, nem is tervezte Csurka alkalmazását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik