Kultúra

Nem találtak hibát Dörner pályázatában

Dörner György pályázata megfelelt a kiírás tartalmi követelményeinek - állapította meg az Új Színház-ügyben végzett jogszerűségi vizsgálatában Budapest Főváros Kormányhivatala.

A Kormányhivatal nem látja indokoltnak törvényességi észrevétel megtételét a pályázati eljárás jogszerűségére vonatkozóan, a mérlegelési szempontú önkormányzati döntés felülbírálatára pedig nincs jogi lehetősége – olvasható a hivatal levelében, amelyet a Színház.hu hétfőn tett közzé. Az LMP fővárosi frakcióját vezető Kaltenbach Jenőnek és az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága alelnökének, Karácsony Gergelynek címzett levélben azt írják: az LMP beadványában felvetett szakmai kifogások, gazdasági kérdésekkel, művészeti-munkaszervezéssel kapcsolatos felvetések vizsgálata nem tartozik a Kormányhivatal hatáskörébe, így erre nem került sor.

Az LMP októberben fordult a Fővárosi Kormányhivatalhoz törvényességi felülvizsgálatot kérve az Új Színház igazgatói pályázata ügyében, úgy vélte ugyanis, hogy Dörner György kinevezése nemcsak szakmailag és erkölcsileg vállalhatatlan, hanem törvénysértő is. A párt ezért arra kérte Pesti Imre kormánymegbízottat, vizsgálja felül, hogy a pályázati kiírás mindenben megfelelt-e az előadóművészeti törvényben foglaltaknak, és ha szükséges, vonja vissza a pályázatot. Az LMP kezdeményezte azt is, hogy a Kormányhivatal vizsgálja meg a főpolgármester által hozott határozat törvényességét – például azt, hogy a szakmai bizottság által 2:4 arányban “nem támogatottnak” minősített pályázat alapján jogszerű volt-e Dörner György kinevezése.

A Kormányhivatal a vizsgálat elvégzése után írt levelében felhívja a figyelmet arra, hogy 2011. augusztus 18-i hatállyal módosult az előadóművészeti törvény, így a főpolgármesteri döntés idején hatályos jogszabály szerint a munkakör betöltéséről – a szakmai bizottság véleményét is mérlegelve – a munkáltatói jogkör gyakorlója dönt. A törvény nem írja elő, hogy a döntéshozó elé csak a támogató véleményt kell felterjeszteni, és arra sincs jogszabályi kötelezettség, hogy csak azok között a pályázatok között mérlegelhet, amelyek a bizottság támogatását élvezik. A szakmai bizottság véleményén túl egyéb körülmények, fenntartói szakmapolitikai indokok is alakíthatják a döntés tartalmát, de ezek a mérlegelési szempontok a törvényességi ellenőrzés keretében nem vizsgálhatók – hangsúlyozzák.

A Dörner György pályázatának tartalmi és szakmai hiányosságait illető kifogásokra válaszolva úgy fogalmaznak: a pályázati felhívás tartalmi követelményeinek megfelelt a pályázat. A kiíró követelményként nem támasztott 5 éves vezetői gyakorlatot. Részletes üzleti tervet 2012. február 1-től 2017. január 31-ig terjedő időszakra kellett készíteni, az ezen időszakot átfogó üzleti terv a pályázat része volt, ennek részletezettségére a felhívás nem határozott meg további követelményt. A felhívás több évadra szóló produkciós terv felállítását írta elő, ezért nem tekinthető hiányosságnak két évad tervének benyújtása – írják, hozzátéve, hogy alkotói szándéknyilatkozat becsatolásának kötelezettségét sem tartalmazta a kiírás, így ezek hiánya sem róható fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik