Kultúra

A tévében: a titkos Berlin, a rejtélyes óceán, avagy mi lakik az emberben

Alámerülünk ma: a tengerbe, egy hajó mélyébe, Berlin alagútjaiba és az emberi lélekbe.

Vajon milyen lehet az az ember, aki egész életében rajzolt, festett, mégpedig Van Gogh-képeket? Marlon már 40 éves, de anyja oldalán ebben a gyermeki állapotban maradt. Sajnáljuk? Irigyeljük? Kinek készíti a képeket? Zsigmond Dezső Napraforgók című dokumentumfilmje egy különleges emberi lényt mutat be. 20:40, Duna2.

Egy város mindig szolgál meglepetésekkel (mondjuk a kertben találunk egy fel nem robbant ötszáz kilós bombát), Antony Beevor történész Berlin mélységeibe száll alá, és csak nekünk csak most megmutatja, hol voltak a náci vezetők titkos búvóhelyei, s mi maradt belőlük – és a város mesélni, beszélni kezd. Hitler titkos búvóhelyei, 21:00, National Geographic.

A nyílt tengeren, nemzetközi vízeken a kincsvadászok amit találnak, az az övék. Ezért örül annyira az Arctic Warrior és legénysége, amikor megtalálják a 40 éve eltűnt óceánjárót. De a kincsek és értékek helyett nekik kell megvédeniük legfőbb értéküket, az életüket – avagy a nyolcadik utas gyakran huzamosabb ideig a lakosztályában marad. A szellemhajó főszerepében a nem éppen horrorfilmes színészként ismert Gabriel Byrne, 21:15, Viasat3.

Costa-Gavras filmjénet Joe Eszterhas írta a forgatókönyvét, ami nem kezdődik rosszul – az izgalmas filmek rendezőjének a botrányíró kreált alapanyagot. Ennek megfelelően egy gyilkossági ügyről van szó, amit egy fiatal FBI-ügynök kap első munkájául. A helyszínre érkezvén megismerkedik egy szimpatikus farmerrel (Amerikával kapcsolatban ritkán írjuk le, hogy földművelő, avagy paraszt), aki egyedül neveli két gyerekét. A két ember vonzódni kezd egymáshoz, ahogy a romantikus regényekben mondják a rendőrök, de ott van a gyilkosság, aminek a gyanúsítottja akár a farmer is lehet.   Én rögtön Tom Berengerre gyanakodnék, de Debra Winger kezét köti a forgatókönyv. Becsapva, 22:40, Filmmúzeum

Nagy siker volt A király beszéde, szó se róla, tényleg jó volt, de rögtön érték is a támadások, hogy nem így volt, a király nem ezt tette stb. A műalkotás hitelessége nem kell, hogy történelmi hűséget is jelentsen, de nem erről akarok beszélni, hanem arról, hogy most megismerhetjük a király logopédusának igaz történetét (és hogy hasonlított-e Geoffrey Rushra) – Lionel Logue-ról 23:05-től láthatjuk a “A király beszéde” igaz története című dokumentumfilmet az m1-en.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik